Kar çiftçinin yüzünü güldürdü

Aylardır kuraklığın hakim olduğu Şanlıurfa'da ocak ayı içerisinde başlayan kar yağışı ile çiftçinin yüzü güldü. Kuraklık nedeniyle fıstık ve hububatın kuruma noktasına geldiği kentte son yağışlar ile birlikte kuraklık riski azaldı.

Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemlerde çiftçinin belini kıran bir diğer sorun olan kuraklık şimdilik yerini berekete bıraktı. Ocak ayı içerisinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan kar ve yağmur yağışları kuraklığın azalmasına neden oldu. Atatürk Barajında kuraklık nedeniyle sular geriye çekilmişti. Son yağışlarla birlikte su seviyesinin yükselmesi bekliyor. Ülke genelinde yağışların olumlu şekilde artması çiftçilerin yüzünü güldürdü. Bozkırların kuruma noktasına geldiği kentte bu yağışlarla birlikte tekrar yeşermesi bekleniyor. Bu durum hayvancılıkla uğraşanların da yüzlerini güldürdü.

KAR ÇİFTÇİLERE VE BESİCİLERE CAN SİMİDİ OLDU

Geçen yılda yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanması korkulu rüya haline gelmişti. Neyse ki son bir hafta içinde gerçekleşen kar ve yağmur yağışı, adeta çiftçinin içine su serpti. Ülke genelinde Karın her de yağması büyük avantaj sağladı. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Şanlıurfa kurak geçen bir üretim sezonunun ardından gelen yoğun kar yağışı çiftçileri ve besicileri sevindirdi.

ÇİFTÇİNİN ENERJİ MALİYETİNE KATKI SAĞLADI

Hububatta ve bitki gelişimi için oldukça önemli olan kar yağışı aynı zamanda toprağın doyumunu sağladığı gibi birde baharda sulama maliyetlerini düşürüyor. Toprağın suyla doymaması ilkbaharda sulamaya ağırlık verilmesi, elektrik maliyetlerinin yüksek olması çiftçiyi zorlayacaktı. Ancak yağışların devam etmesi çiftçinin maliyetlerini düşürecek iş gücünü ortadan kaldıracağı gözüküyor.

SOĞUK VE YAĞIŞLI HAVA DEVAM EDECEK

Meteoroloji Müdürlüğünden alınan son bilgilere göre önümüzdeki günlerde yağışlı havanın etkisini sürdürmesi bekleniyor. Salı günü parçalı bulutlu geçmesi beklenen hava durumu Çarşamba, Perşembe ve Cuma günlerinde karla karışık şekilde devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklığı gece saatlerinde sıfırın altında 4 derece gündüzleri 6 dereceye kadar çıkması bekleniyor.

ÇİFTÇİNİN KURAKLIK RİSKİ AZALDI
Şanlıurfa’da etkili olan kar yağışı bölge çiftçisi için umut oldu. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, “Kuraklık riskimizi azalttı” dedi.

Şanlıurfa’da etkili olan kar yağışı, kuraklık tehlikesi yaşayan çiftçiler için umut oldu. Geçen yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren bölge çiftçisi bu yıl da aynı tehlikeyle karşı karşıya kalma riski taşıyordu. Kar yağışıyla birlikte umutların yeniden yeşerdiğini dile getiren Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, kuraklık riskinin azaldığını kaydetti.

Kar nedeniyle seraları çöken çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten İpar, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, “ Kar yağışı tarımda tükenen umutlarımızı yeniden yeşertti. Kuraklık riskimizi azalttı. Bu arada çiftçilerimizin Aydınlı ve Kovancı kırsalındaki seralarda çökmeler ve yıkılmalar olmuş. Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yolların açılması ile keşif için orada olacağız” ifadelerini kullandı.