Kapaklı Pasajı mühürlendi! Esnaf duruma tepkili!

Eyyübiye'de bulunan Kapaklı Pasajı yaşanan depremlerden hasar gördüğü gerekçesiyle zabıta ve polis ekipleri tarafından dün sabah mühürlendi. 1975 yılında yapılan yapı uzmanlara göre ömrünü doldurdu. Daha önce güçlendirme yapılan pasaj son iki büyük depremde ağır hasar aldığı ifade edildi. Esnaf ise pasajın sağlam olduğuna inanıyor.

1975 yılında yapılan Kapaklı Pasajı, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından ağır hasar aldığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Pasaj ilk yapıldığında dere kumu ile yapıldığını ifade eden uzmanlar, ağır tonajlı araçların doldur boşalt yaptığı yapının artık ömrünü doldurduğunu ve acilen yıkılması gerektiği yönünde görüşlerini paylaştı.

TMMOB Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesinden yapılan açıklamada, depremde hasar gören Kapaklı Pasajının yıkılması gerektiği savunuldu. 1975 yılında yapılan yapının son depremlerle birlikte ömrünü tamamladığı ifade edildi. Açıklamanın devamında, “Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir” denildi.

MİMARLAR ODASI YIKILSIN DEDİ

Kapaklı Pasajıyla ilgili TMMOB Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesinden açıklama geldi. Yapılan açıklamada Kapaklı Pasajı’nın kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı. Ancak, yapının son depremlerle birlikte ömrünü tamamladığı iddia edilerek “Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir” denildi.

Kapaklı Pasajı’nın yıkılması gerektiği savunulan Şanlıurfa Mimarlar Odasının yazılı açıklaması şöyle:

“Şehrimizde özellikle kent estetiği ilkeleri açısından tartışmaya gerek bile olmayan, kent merkezinde olup şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan Kapaklı Pasajı:

1- 1975 deprem yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemde yapıldığı yapı malzemeleri açısından son derece kalitesiz imal edilmiştir.

2- Toptan ve perakende ticaretin yoğun olduğu bu yapıda, gerek insan yoğunluğu ve gerekse ticari mal stoğu açısından sürekli yüksek tonajlarda doldur-boşalt hareketli yük aktivitesine maruz kaldığı,

3- İnşa döneminde dere kumu ile harman edilmiş betonun durabilitesinin azalmış olması ve mukavemet açısından yeterli mukavemet değerlerine sahip olmaması,

4- En önemlisi her ne kadar ideal olmayan bir güçlendirme yapılmış olsa da söz konusu yapı bu son depremlerde ömrünü tamamlamıştır.

5- Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir.”denildi.

İşyerlerinin mühürlendiği gören esnaflar can havliyle dükkanlarını boşaltmaya kararı aldı. Yaşanan depremden dolayı hasar gördüğü öne sürülerek mühürlenen pasajın esnafları gazetemizin mikrofonlarına konuştu. Daha öncede yıkım kararı alınan pasajın güçlendirildiğini söyleyen esnaflar bu kararın birkaç kişinin sözüne bakılarak verildiğini ifade etti.

ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ!

Uzun zamandan beri Kapaklı Pasaj’da esnaflık yapan Ali Uğur pasajın yıkılmasının altındaki sebep can güvenliği yönünde ise yıkılması gerekiyor dedi.

Ali Uğur, pasajın yıkılmasıyla ilgili şunları dile getirdi: ”Bana göre ilk önce insanın can sağlığı önemli daha sonra diğer şeyler gelir. Bugün can olmadan benim dükkânım param olsa ne olmasa ne olur.

Yıkılması gerekiyorsa yıkılmalı, onarılması gerekiyorsa onarılmalı. Ama buradaki esnaf mağdur edilmeden yapılmalı bence bütün bunlar” diye konuştu.

“BURADA 500 ESNAF VAR”

Kapaklı Pasajda 500 kişiye yakın esnafın geçimini sağladığını dile getiren Ahmet Tepe, alınan bu ani yıkılma kararının doğru olmadığını dile getirdi.

Ahmet Tepe, “Pasajın  yıkılması gündemde boşaltılması yönünde emir gelmiş, bazı vatandaşlar boşaltıyor yavaş yavaş. Daha kesin bir bilgi gelmedi bazıları boşaltın diyor, bazıları hiçbir şeye bakmadan dükkanlarda çalışıyorlar. Gideceğimiz bir yerde yok bizlerde ne yapacağımızı şaşırdık. Burada 500’ye yakın esnaf var onların aileleri var. Herkesin kafası karışık durumda. Eğer gerekiyorsa yıkılmalı ama gerekmiyorsa neden bu kadar esnaf mağdur edilsin ki” diyerek tepki gösterdi.

“3-5 KİŞİYE BAKARAK PASAJ MI YIKILIR?”

Pasajın yıkılmasının ortaya atılmasında 3-5 kişinin söylemi yönünde olduğunu belirten Kapaklı Pasajı esnafı Murat Çiftçi, “6 yıldan beri burada esnaflık yapıyorum. Depremin yaşandığı sabahın 5’inde buradaki bekçiyi aradım herhangi bir sorun yok dedi. Bizlerde gelip baktık herhangi bir sorun söz konusu değildir. Bana göre 3-5 kişin söylemine bakılarak yıkılması gündeme geldi. Eğer sakıncalı bir durum varsa bizler gelmeyiz zaten dükkanlara. Misal benim evimde ağır hasar var onun yerine başka yerde kalıyorum. Neden canımı riske atayım ki. Hasar tespiti yapıldı, kısım kısım az hasarlı dediler.  Meydana gelen hasarlar da yapılır zaten. Eğer bir sorun teşkil ediliyorsa zaten bizler kendimiz gelmeyiz” dedi.

“HERKESİN KAFASI KARIŞIK”

Yaşanan depremden dolayı pasajın hasar aldığına yönelik iddiaların kesin olmadığını aktaran Ali Çelik, can güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu söyleyerek esnafın mağdur olmadığı sürece pasajın yıkılmasında bir sakınca olmadığını dile getirdi.

Ali Çelik, “Bize gelen bilgiler pasajın kapatılması yönünde. Bizler eşyalarımızı toplamaya karar verdik. Bizlere bir yerde gösterilmiyor, ne yapacağımızı da bizler de bilmiyoruz. Bu inceleme 5 ay mı sürer 5 yıl mı sürecek bizler de bilmiyoruz. Onun için herkesin kafası gerçekten karışık. Daha önce yıkım kararı çıkmış ama yıkılmadı. Doğrusunu isterseniz sıkıntılı bir durum. Doğrusunu isterseniz can güveni acısından sıkıntılı buraya günde 500 kişi gelip gidiyor. Onun için hangisi uygun ise esnaf mağdur edilmeden yıkılmasında sıkıntı yok. Ama hemen bir yer bulunmadan pasajın kapatılmaya çalışılması sıkıntı bu kadar eşyamız var bunları nereye götüreceğiz” ifadelerini kullandı.

2033 YILINA KADAR BURASI GARANTİLİ

Daha önce Kapaklı Pasajın onarıldığını kaydeden Mahmut Can pasajın 2033 yılına kadar depreme dayanıklı olduğunu ileri sürdü. Mahmut Can, “Bana göre pasajın yıkılmasının gündeme gelmesi yalan dolan sözlerdir. 3-5 kişinin sözleriyle bu pasaj yıkılmaz. Herhangi bir yazılı kâğıt yok. Ama bir test için geçici bir süreliğine kapatılabilir. Ama daha net bir açıklama yapılmadı. Yıkılma emri verilse bile bu kadar esnaf ne yapacak Allah aşkına nereye gidecek.

Geçmiş yıllarda da yıkılma gibi bir söylenti oldu fakat güçlendirme yapıldı. 400 Bin lira harcandı o zaman raporlar pasaj başkanında mevcut. 2033 yılına kadar da buranın yıkılma olmadığına dair garanti verildi.

Şu an 3 tane deprem oldu mesela ama bu pasajda herhangi bir çatlama yıkılma söz konusu olmadı. Karaköprü ilçesinde yeni yapılan yapılar bile yıkılırken buraya bir şey olmadı. 2- 3 kişinin şikâyeti üzerine bu ekipler geldi. Yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu ekiplerin buraya gelmesinden haberi bile yoktur.” dedi.

 

Kapaklı Pasajı Eyyübiye Kapaklı Pasajı yaşanan depremler