Kanal tedavisi yapacaklar dikkat! "His kaybı oluşabilir"

Son dönemlerde insanların dişlerdeki çürümeler git gide artmaya başladı. Diş çekmelerine çözüm olarak 2. bir aşama kanal tedavisi yöntemi kullanılmaya hız kazandı. Bu kadar önemli görevleri olan dişler zamanla çeşitli etkenlere bağlı olarak hasar görürler. Bu hasarların en belirgin olanlarından biri dişin çürüyerek işlevini yitirmesidir. Kanal tedavisinin hangi durumlarda yapılması gerektiğine değinen diş doktoru Kadir Karabucak hastalara uyarılarda bulundu.

Diş çürümelerinin temel kaynağının düzgün fırçalamamaktan dolayı meydana geldiğinin altını çizen Karabacak “Öncelikle dişlerimize iyi bakmalıyız” dedi. Tıptaki adı endodonti( kanal Tedavisi) olan diş rahatsızlıklarına bakan bu tedavi yönteminin nasıl yapıldığı ise çoğu kişi tarafından merak ediliyor.

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Diş Tabibi Kadir Karabucak, “Kanal tedavisi olarak bilinen (Endodonti) pulpa olarak bilinir. Kanal tedavisi dişin içerisindeki sinir ve damar paketinin atılıp içerisinin biyomlu materyallerle doldurulmasıdır.  Çoğunlukla çürük durumlarında çok rastlaşıyoruz.  Çürük sonucu açılmış kanal içerisinde, dişin enfekte olduğu durumlarda sinirleri çıkartılarak uygulanabiliyor. Bunun haricinde bazen diş kesimlerinde dişin çok küçültmek gerektiği zamanlarda da yapmak gerekiyor.”

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kanal tedavisi canlı bir dişte ve herhangi bir enfeksiyonu yoksa tek seansta yapılabilir.  Enflasyon kapmış bir dişte ise 2 ya da 3 hafta bekletilmesi daha iyi oluyor.  Böyle yapmamızın amacı o dişte acı çekilmemesi için yapılan bir rutin diyebiliriz. Dişte enfeksiyonun olmaması hasta için daha iyi olacak ve hasta acı çekmeden diş ağrısına son verecek” dedi.

KANAL TEDAVİSİNİN HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MI?

“Kanal tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur bir nevi hasta sağlığını korumuş olur. Köklerde pulpa dediğimiz odacığı ve kök kanal sisteminde bulunan sinir ve damarları çıkarıyoruz ve vücudun fark etmeyeceği materyal koyuyoruz. Yerleştirdiğimiz materyallerde herhangi bir sızma olmadığı için vücut orada herhangi bir işlem yaptığımızı anlamıyor. Sadece dişin bası duyusu diyebileceğimiz duyusunda biraz azalma oluyor. Gerekli durumlarda yapılması gereken bir durumdur. Diş çekimiyle karşılaştırıldığında  kanal tedavisi çok daha iyi bir seçenek olacaktır.” İfadelerini kullandı.

KANAL TEDAVİSİ SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

“Kanal tedavisi sonrasında bir süre perküsyon hassasiyeti dediğimiz bizim vurma olarak nitelendirdiğimiz dişe perküsyon hassasiyeti olabilir. İlk zamanlarda çiğneme esnasında biraz baskı yapılabilir ve acıyabilir bu vücudun duruma alışma süresi ile alakalıdır. Aynı zamanda dişin kemiğine yayılmış bir enfeksiyonda olabilir.  Tedavi de özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri de dişi sağlam ve düzgün fırçalamaktır. Kaplama kısmında dişin sinirleri olmadığı için düzgün bir şekilde yapılmalı eğer o kaplama kısmından tükürük kısmı içerde kalırsa bu belli bir süre sonra çürümeye neden olacaktır. Dolguda herhangi bir sinir damarı olmadığı için bu hastayı uyarmayacak ve diş orada çürümeye devam edecektir. Kanal tedavisinin tek zararı diyebileceğimiz dişteki his kaybıdır. Buna da şöyle bakıyoruz dişimizi kaybedeceğimize sadece his kaybı daha mantıklı olur” şeklinde konuştu.

DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?

Diş ağrısı çekenler öncelikle diş ağrısı çekmemek için dişlerine sağlıklı bakmaları gerekmektedir. Özellikle fırçalamayı düzgün yapmak gerekmektedir.  Genellikle toplumumuzun yanlış yaptığı bir şey var fırçayı sadece düz kullanarak diş temizliğini yaptıklarını sanıyorlar.   Buna örnek verecek olursam misal; Kirli bir tabak düşünün her tarafını yıkıyorsunuz bir kısmı kirli kalıyor o kirli taraf hep öyle kaldığında koku yapar ve artık o kirli kısım tabağın her kısmına yayılır dişlerimiz içinde durum bu şekildedir. Çok hızlı fırçalama yapıldığı zaman dişler yeteri kadar temizlenmiyor. Ağızda bazı kısımlara fırça değmiyor bile o yüzden fırçalama çok önemlidir. Hastalarımız genellikle diş hastalığımız aileden gelen bir hastalık diyorlar ama bence bu düşünce tamamen yanlıştır. Hastalarımızın kesinlikle diş fırçalamalarında dikkat etmesi gerekiyor.”diye konuştu.