İşsizliğin zirvede olduğu Urfa'dan işsizlik yorumları!

Türkiye'nin en fazla genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa işsizlik ve geçim sıkıntısıyla can çekişiyor. Urfalı gençlerin kentte iş imkanı olmadığı için Antalya, Muğla, İzmir gibi büyükşehirlere giderek turistik otellerde çalışırken çoğu aile ise mevsimlik tarım işçisi olarak dışarıya giderek ekmek parasını kazanmaya çalışıyor.

GAP projesi ile tarımda adından bahsettiren Şanlıurfa’da gıdaya yönelik fabrikaların olmaması nedeniyle işsizlik kentte her geçen gün artıyor. Urfa’da tarlada çalışan işçilerin kazandığı yevmiyelerinde düşük olmasıyla birlikte vatandaş ekmek parasını kazanmak için başka illere aile olarak çalışmaya gidiyor. Gazetemizin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar kentte işsizliğin yabancı uyruklu vatandaşların gelmesiyle birlikte arttığını ve aynı zamanda torpil nedeniyle çoğu kişinin iş bulamadığını söylediler.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre en fazla gencin yer aldığı şehirlerarasında Şanlıurfa zirvede yer alıyor. Kentte sanayiye yönelik yatırımların gecikmeli olarak yapılması vatandaşların işsiz kalmasına neden oluyor. Hizmet alanında çalışan vatandaşlar işverenlerin asgari ücret altında çalıştırması gibi sıkıntılar vatandaşın dışarıya gitmesine neden oluyor.

En yüksek mevsimlik tarım işçisini dışarıya gönderen Şanlıurfa’da milletvekillerinin yatırımcıları kente çekme çalışmalarının yetersiz kaldığını ifade eden vatandaşlar, işsizlik konusu hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına dert yandı.

“CELLADIMIZA AŞIĞIZ”

Şanlıurfa’da küçük esnaflık yaptığını söyleyen Murat Dereli Şanlıurfa’daki işsizliğin sebebini vatandaşın düşünmeden hareket etmesine bağladı.

Dereli, “Şanlıurfa hiçbir alanda gelişmemiş. Gelişmesi de mümkün değil diye düşünüyorum.

Çünkü biz celladına âşık bir milletiz.  Hani bize ne söyleseler ne yapsalar biz yine onun peşinde giden insanlarız. Hiç sorgulamadan hayatımıza devam ediyoruz. Düşünmeden hareket ediyoruz. Neden böyle oldu diye düşünmüyoruz. Onun için gençlerin çoğu işsiz güçsüz dolaşıyor yetkililerin buna çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TORPİL VARSA EKMEK VAR!

Fabrika da çalıştığını dile getiren İbrahim Karataş da Şanlıurfa’da yeteri kadar iş imkanı olmadığından gençlerin işsiz parklarda gezdiğini söyledi.

Karadaş, “Ben organize sanayisinde çalışıyorum. Günde onlarca insan gelip iş soruyor bize. Şanlıurfa gerçekten işsizlik sorunuyla boğuşuyor. Gençlerin çoğu parklarda sokaklarda yatıp kalkıyor. Yetkililerin buna çözüm bulması gerekirken, kimse elinden geleni ne yazık ki yapmıyor. Bir iş yerine girmek için torpil lazım. Torpilin varsa her yerde ekmek yersin yoksa da sürünürsün” yorumunu yaptı.

YABANCI UYRUKLULAR GELDİ İŞSİZLİK BAŞLADI!

Şanlıurfa’daki işsizliğin nedenini yabancı uyruklu vatandaşların kente göç etmesinden kaynaklandığını aktaran Mehmet Karadaş ise “Şanlıurfa’ya yabancı uyruklular geldiğinden beri dava öldü. Eskiden biz Urfa’da yaşamıyor muyduk? Yaşıyorduk. Çok güzelde yaşıyorduk. Aldığım bir yaşlı maaşı var o da bana yetmiyor. Su, elektrik, faturalara yetmiyor. Ben hurdaya çıkmasam aç kalırım. Kazandığım beş on kuruş para başka da yok” dedi.

 

İşsizliğin zirve Urfadan işsizlik yorumları Türkiye siyaseti en fazla genç nüfusu Antalya mevsimlik tarım işçisi