İkinci el telefonlara talep arttı

Döviz kurundaki artış nedeniyle sıfır cep telefonlarında fahiş artışlar yaşanınca vatandaşlar ikinci el cep telefonlarına yöneldi. Ancak ikinci el telefonlara rağbet artınca fiyatların yükselmesine neden oldu.

Elektronik cihazlarında satıldığı ve Şanlıurfa’nın göbeğinde bulunan Kapaklı Pasajında sıfır, ikinci el ve cep telefonu malzemeleri sıklıkla satılıyor. Son zamanlarda dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesi nedeniyle cep telefonu fiyatları ve tamirde kullanılan malzemelerde büyük oranda artışlar yaşandı. Yaşanan artışlar nedeniyle iş yapamayan esnaflar kurun bir an önce düzelmesini bekliyor. Özellikle son bir yılda tamirat malzemeleri 4-5 katına yükseldi.

Yaklaşık 15 yıldır Kapaklı Pasajında cep telefonu ve elektronik eşya satan esnaf Necmettin Kubat, “Sıfır telefonlarda aşırı derece fiyatlar yükseldiği için vatandaş ikinci el telefonlara yöneldi, ikinci el telefonlara aşırı bir talep olunca burada da fiyatlar yükseldi. Telefon fiyatların yanı sıra, telefon malzemelerinde de fiyatlar yükseldi. Telefonu bozulan vatandaş tamir bile etmekte zorluk yaşıyor, buna şöyle bir örnek verim, sıradan normal bir telefonun ekranı 350 civarında zaten 350 lira da tamir parası eklenince 700 lira civarında masraf çıkıyor. Vatandaş bu parayı veremediği için o telefonu çöpe atmak zorunda kalıyor. Bildiğimiz en ucuz tuşlu telefonun fiyatı bile 450 ile 500 arası oldu.

“EKONOMİK KRİZ VATANDAŞI VE ESNAFI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Dışarıda tuşlu telefonun maliyeti 15-20 dolar arası ama bize gelince 400-500 TL oluyor.  Hal böyle olunca ister istemez kur üzerinden fiyatlara etki ediyor. En pahalı marka telefonlar 20 ile 22 bin olan telefon şu anda piyasada yok. Alan yok zaten de almak isteseler bile piyasalarda yok. Telefon fiyatları şu anda tavan artışı yaptığı için işlerimizde durma noktasına geldi, neredeyse günde bir telefon satamaz hale geldik. Bu durum ister istemez bizleri çok kötü etkilemektedir. Küçük esnafın bitmesine yol açmaktadır. Bu fiyat artışların önüne geçilmesi için kurun düşürülmesi gerekiyor, kur düşmediği sürece fiyatlara saniyelik olarak etki etmektedir. Devlet yetkilerinden beklentimiz biran önce kurun düşmesi ve bu ekonomik krizin önüne geçilmesidir. Şu anda her ne kadar kabul edilmese de Türkiye’de ekonomik bir kriz var bu kriz hem vatandaşı, hem esnafı olumsuz bir şekilde etkilemektedir” dedi.


“SIFIR TELEFON FİYATLARI ARTINCA İKİNCİ EL TELFONDA FİYATI ARTI”
Sıfır telefon fiyatlarının artmasıyla vatandaş ikinci el telefonlara yöneldi fakat şu anda ikinci el telefon satışları bile durdu. Vatandaşın ikinci el telefon bile alamadığını dile getiren Recep Toprak sözlerine şu şekilde sürdürdü, “Vatandaşın cebinde para yok. Parası olanda korkuyor bir şey almaya onlarda haklı tabi neyi ne olacağını bilmiyor. Her gün her şeye iki kat zam geliyor. Vatandaşta haklı, esnafta haklı, bu gelen zamların sonu nereye varacağını bilmiyoruz. Şu anda ikinci el telefon satanda yok almak isteseler de piyasada yok. Kolay kolay bulunmuyor artık. Hem bizim müşteriden telefon almamız hem de müşteriye satma noktasında baya bir alışverişlerimizde düşüş var. Eskiden günde en az beş telefon satıyorduk şimdi ise günde ya bir yâda hiç satmadığımız oluyor. Nedeni fiyatların artması, fiyatların artmasının nedeni doların günden güne yükselmesidir.


Müşteri temkinli davranıyor zorda kalmadığı sürece telefon değiştirmiyor. Bu krizden önce keyfi olarak telefon değiştiriyorlardı, şimdi ise sadece ihtiyaçtan dolayı telefonları bozulunca tamir masrafları çoğaldığı için tamir edemedikleri telefonların yerine ancak o şekilde telefon alıyor. Piyasa çok karışık olduğu için telefon talepleri olsa bile dışarıdan telefon gelmiyor çünkü ithalat ve ihracat doların yükselmesine bağlı olduğu için oda durdu. Talebimiz devlet büyüklerinden kurlara müdahale etmeleri ve ekonomik krize bir çözüm bulmalarının istiyoruz. Başımızdaki büyüklerimiz bu işe nasıl Müdahale edeceklerini iyi biliyorlar. Bizim sadece talebimiz olur yol gösteremeyiz. Buna bir çözüm bulmalarını bekliyoruz. Tok açın halinden anlamıyor maalesef” dedi.

“HEM ESNAF HEM VATANDAŞ MAĞDUR”
Telefonun ekranını değiştirmek Kapaklı Pasajına Mustafa Kubat ise, “Telefonumun ekranı kırıldığı için Kapaklı Çarşıya geldim fakat bir ekran telefonunu değiştirmenin 650 TL olduğunu öğrendim; ekran fiyatı düşünün 650 TL olmuş, ikinci el telefon nasıl alabilirim? Kim bilir onun fiyatı ne kadardır artık orasını siz düşünün. Her şeyin fiyatı fırladı gitti zaten hiçbir şey alamıyoruz. Şimdi ikinci el bir tuşlu telefonun fiyatını sordum 750 dedi, sıfırı telefonun fiyatı da bin 100 denildi.  Ne kendi telefonumu tamir edebiliyorum ne de yeni bir telefon almaya gücüm yetiyor. Geçen sene bir ekran 250 TL idi en fazla 400 civarıydı şu anda 650 fiyatına gelmiş. Hem vatandaşın, hem esnafın hali, perişan halde” ifadelerine yer verdi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim