İftarda tatlı alanlar dikkat! Kanserojen madde üretebilir

Ramazan ayında iftar sofralarında eksiltilmeyen, orta ve dar gelirli vatandaşların bayram tatlısı olarak tercih ettiği tulumba tatlısı rağbet görürken bazı konularda da tehlike doğurabileceğinin altını çizen Şanlıurfa Lokantacılar ve köfteciler Tatlıcılar Esnaf Odası başkanı Mehmet Şakak Tulumba tatlısı alırken vatandaşların dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

11 ayın sultanı olan Ramazan ayında iftar sofralarının olmazsa olmazları kategorisinde yer alan Tulumba tatlısı her ne kadar ağızları tatlandırsa da bazen tehlike doğurabiliyor.

Aynı yağda üst üste kızarılan tulumba tatlısını tehlikeler bekliyor. Bu konuda tatlı alırken bu kurallar göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu kurallar ne mi? İşte detaylar…

Balkan kültüründen Osmanlı saray mutfağına giren tulumba tatlısı en özel tatlılar arasına girerek lezzetiyle ün salmıştır. Osmanlı saray mutfağının gözdesi olan bu tatlı, ismini tulumbaya benzer bir aletle sıkılarak yağa atılmasından alır.

“HALKA TATLISI AYNI YAĞDA 3 DEFADAN FAZLA KIZARTILMAMALI”

Şanlıurfa Lokantacılar ve köfteciler Tatlıcılar Esnaf Odası başkanı Şakak Ramazan ayında tulumba tatlısı alanların ve tulumba satanların dikkat etmesi gerektiğine değinerek “Halka tatlısı aynı yağda 3 defadan fazla kızartılmamalı eğer kızartılırsa kanserojen madde üretebilir” dedi.

“YEMEYECEĞİNİZ BİR ŞEYİ VATANDAŞA DA YEDİRMEYİN”

Ramazan tatlısının bilindik yerlerden alınması gerektiğini ifade eden Başkan Şakak “Gıda üretim izni olan yerler tercih edilmelidir. Merdiven altı olan yerler tercih edilmelidir. Ben bir zat tüm esnaflarımla iletişime geçerek ‘Yemeyeceğiniz bir şeyi vatandaşa da yedirmeyin’ diyerek hem tembihliyorum. Biliyorsunuz bu kendi başına suç ve günahken Ramazan ayında daha fazla günah içerir. Bu konuda gerek ben gerek tüm esnaflarımız elimizden gelen hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz. İnşallah böyle bir konuyla karşı karşıya kalmayız.” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”

Fiyatlar konusunda da bu sene aynı karardan gittiklerini aktaran Başkan Şakak “Gerek biz gerekse Belediyelerimiz bu konuda elinden gelenin fazlasını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı her şeyden önemli, biz bu konuda dikkatli olmaya çalışıyoruz. Tabi ki artan un, şeker, yağ fiyatları da bizi baya zorluyor. Ramazanın gelmesiyle tabi fırsatçılarda ortaya çıkıyor. Bu konuda saha kurulumuz oraya el koymuştur. Belediye zabıta ekiplerimiz en ufak fahiş fiyat konusunda hemen olaya el koyup gerekli işlemi yapıyor. Biz Lokantacılar ve köfteciler Tatlıcılar Esnaf Odası olarak gerçekten artan fiyatların altından çıkamıyoruz. Sadece tatlı değil lokantalarda da baya sıkıntılarımız oluyor. Hayvan pazarlarının kapanmasıyla birlikte artan et fiyatları bizi çok mağdur ediyor. Bizler nasıl fiyat konusunda fiyatlarımızı yükseltemiyorsak aynı zamanda hayvan pazarının da fiyatları kontrol altında tutması gerekiyor.

“DEVLETİMİZDEN TEK İSTEĞİMİZ HER ŞEYİN KONTROL ALTINA ALINMASIDIR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Şakak “Hayvanların kulak küpelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Hayali kulak küpelerinin kesimhaneye gidilmemesi lazım. Çünkü ortada ciddi manada haksız kazanç elde eden kişiler var. Bu konuda devletimizden tek isteğimiz her şeyin kontrol altına alınmasıdır.” diyerek uyardı.

İftarda tatlı alanlar dikkat! Kanserojen madde Ramazan ayında Esnaf Odası başkanı Mehmet Şakak