Havaların ısınması pazar tezgâhlarını renklendirdi

Havaların ısınmasıyla birlikte sebze fiyatları neredeyse yarı yarıya düştü. Geçtiğimiz ay kilosu 25 liraya çıkan ve gündemi meşgul eden soğan fiyatı, yeni mahsulün çıkmasıyla birlikte 13 liraya geriledi. Urfa Değişim ekibi olarak bu hafta pazarın nabzını tuttuk hem vatandaşlar hem de Pazar esnafı düşen fiyatlardan memnun olduklarını kaydetti.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde kurulan Kapalı Semt pazarında havaların ısınmasıyla yeni sezon ürünlerin tezgâhları renklendirirken vatandaşın da yüzlerini güldürdü.

 

Geçtiğimiz haftalarda pazara bile gelmek istemeyen vatandaşlar bu hafta kurulan semt pazarını renklendirerek eski günlerdeki gibi poşetlerini doldurabildi. Fiyatların uygun olduğunu kaydeden vatandaşlar fiyatların biraz daha düşmesini istedi.

 

 

Şanlıurfa’nın simgesi olan isot, geçtiğimiz sene artan pahalılık nedeniyle çoğu vatandaş tarafından kurutulmadı. Urfalı Pazar esnafı ise bu konuda “Urfalılar bu sene hem biber salçası hem de domates salçası yapabilecekler” dedi. Böylelikle ileriki günlerde fiyatların daha da düşeceği kaydedildi.

 

İŞTE PAZARDAN ALDIĞIMIZ BİLGİLERE GÖRE FİYATLAR BU ŞEKİLDE:

 

Domates 13 Lira

 

Patates 10 Lira

 

Taze Fasulye 15 Lira

 

Patlıcan 12 Lira

 

Karnabahar 10 Lira

 

Bezelye 20-22 Lira

 

Lahana 11 Lira,

 

Bakla 15 Lira

 

Karpuz 15 Lira

 

Limon 18 Lira

 

Salatalık 15 Lira

 

Biber 16 Lira

 

Maydanoz 5 Lira

 

Erik 30 Lira

 

Kavun 20 Lira

 

 

“URFALILAR HERŞEY BEDAVA OLSUN İSTİYORLAR”

 

Pazarda bu hafta fiyatların çok uygun olduğunun altını çizen Pazar esnafı Mahmut Rat, "Şu anda pazardaki fiyatlar havaların ısınmasından kaynaklı daha düşük, eskiden müşteriler pazara geldiğinde ürünlerde teke düşmüştü, hatta dilime bile düşenler vardı ama şu an ise maalesef öyle bir durum yok çok şükür şu anda meyvemiz de sebzemizde bol fiyatlar da düşmüş durumda herkes rahatlıkla alabiliyor. Bundan 20 gün önce ben karpuzu dilimle satıyordum ama şu anda ise vatandaş tane ile alıyor hatta 2 tane 3 tane alanlarda var. Bizim Urfalılar sürekli düşük fiyat istiyorlar, hatta diyorlar ki poşete koyup evimize de getirsinler, bedava olsun ne yazık ki öyle bir şey olmuyor burada karşıdaki insanları düşünmek lazım. Meyve sebze fiyatları sudan ucuz, az önce de dediğim gibi geçen hafta bile fiyatlar çok yüksekken bu hafta fiyatlar düştü ve vatandaşlar da artık gönül rahatlığıyla gelip alışverişini yapabiliyor” dedi.

 

 

“ÇİFTÇİLER NASIL OLUYORDA GEÇİNEMİYORUZ DİYORLAR”

 

Çiftçilere yüklenen Rat, “Artan elektrik fiyatları, doğalgaz fiyatları, kira fiyatları o kadar artmışken onlar kalkıp 12 kilo olan domatesi eleştiriyor, 15 lira olan kavunu eleştiriyor, 10 lira olan salatalı eleştiriyor. Bizim çiftçiler tarlada bağırıp çağırıyorlar ‘Zorlanıyoruz’ diye fakat aldığı desteklemelerin haddi hesabı yok. Biz onlardan iki üç kuruş indirim yaparak getirdiğimiz ürünleri burada bedava denecek kadar az bir fiyatla satıyoruz, fakat geçimimizi sağlayabiliyoruz da onları nasıl geçimlerini sağlayamıyorlar” diyerek sitem etti.

 

 

“PAZAR ÜRÜNLERİ PİYASAYA GÖRE BENCE ÇOK UYGUN”

 

Havaların ısınmasıyla sebze fiyatlarının düştüğünü fakat meyve fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Müslüm Tobak, "Fiyatlar şu anda olabildiği kadar uygun durumda vatandaşların çoğu sebze meyve alabiliyor. Her şeyin fiyatı artmıştı haliyle pazardaki ürünün de fiyatı artacak. Pazar ürünleri piyasaya göre bence çok uygun. Ben şu anda meyve satıyorum tezgâhımdaki tüm ürünler hemen hemen bitiyor fakat kavun ve kiraz maalesef bitmiyor çünkü onların fiyatı çok pahalı. Kirazın kilosu 30 liradan kavunun kilosu ise 20 liradan başlıyor. Havalar ısındıkça sebze ve meyve fiyatlarında daha da düşüşler olacak. Bu tezgâhlarda karpuz İlk çıktığında dilim şeklinde kesiliyordu ve alışık olmadığımız bir durumdu fakat şu anda herkes birer ikişer tane alabiliyor. Meyve fiyatlarının da düşmesi gerekiyor onlarda düşerse vatandaş bu sene rahatlıkla meyve de sebze de yiyebilecek” şeklinde konuştu.

 

 

“VATANDAŞ YENİ SEZON SEBZE ALAMIYOR”

 

Vatandaşların rahatlıkla artık sebze meyve aldığını vurgulayan İlhan Rat şunları kaydetti: "Biliyorsunuz artık seralar dönemi az da olsa kapandı yerli ürünlerimiz çıkmaya başladı ama her halükarda fiyat ortalaması biraz daha yüksek. Eskiden 3-4 kilo meyve alan bir kişi şu anda 1 kilo 1,5 kiloya düştü. Biliyorsunuz yaz sezonunun gözde meyvesi karpuz insanlar karpuzu tamamen alamıyor dilimleyerek alabiliyor. Bir karpuzu tarttığımızda 100-150 liraya tekabül ediyor. Bu da vatandaşı biraz zorluyor. Şu anda en çok tercih edilen kiraz ve üzüm fakat onun da fiyatı çok pahalı, karpuz onlara göre biraz daha düşük fiyatlı olduğu için vatandaş ancak karpuz mandalina ve elma alabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“ESKİDEN VATANDAŞLAR 1-2 POŞETLE AYRILIRDI PAZARDAN FAKAT ŞUAN SEPETLERİNİ DOLDURUYOR”

 

Pazara gelen vatandaşların pazar sepetlerini doldurabildiğini söyleyen Halil ölmez, "Pazardaki tüm ürünler sebzeden tutun meyvesine kadar tüm fiyatlar çok uygun. Patates 10 lira, salatalık 6 lira domates 10 lira biberler 10 lira soğan 5 lira ve fiyatlar bu şekilde sıralanıyor. Patateste fiyat biraz yüksek o da sadece Şanlıurfa'ya mal gelmiyor biliyorsunuz 81 ile mal gidiyor ve haliyle aksamalar olunca fiyatlarda yükseliyor. 10 liradan aşağı meyve bulamazsınız. Eskiden pazara gelen vatandaşlar bırakın el arabasını ellerinde iki poşetten fazla bulundurmuyordu şu anda pazar arabalarını doldurarak evlerine dönebiliyorlar. Seçimden hemen sonra fiyatlarda değişiklik olarak tüm ürünlerde düşüş oldu diyebilirim. Tabii havalar ısındıkça da fiyatlar daha da düşecektir” dedi.

 

 

“KIŞ AYLARINA GÖRE GERÇEKTEN CİDDİ DÜŞÜŞLER VAR”

 

Vatandaşların bu sene rahatlıkla Urfa’nın simgesi olan isot ve salçayı yapabileceklerinin altını çizen Seyit Aslan, "Baba mesleği olan pazarcılık mesleğimi sürdürüyorum. Şu anda zamlara oranla pazar fiyatları bence gayet uygun kış aylarına göre gerçekten ciddi düşüşler var salkım domatesin kilosu 25-30 liralara dayanmışken şu anda fiyatlar 12-13 lira arasında satılıyor. Kış aylarında biliyorsunuz sera ürünü olduğu için fiyatlar biraz pahalıydı şu anda havalar ısındığı için fiyatlar düştü. Bundan yaklaşık 2-3 ay önce gelen vatandaş bir kilo alabilirken şu anda ise bir vatandaş 2-3 kilo rahatlıkla alabiliyor. Tabii havalar ısındıkça fiyatlar daha da düşecektir. Ben kendim pazarcıyım geçen sene salça yapamadık bu sene vatandaş hem biber salçası hem de domates salçası yapabilecek” şeklinde konuştu.

 

 

“ESKİDEN SEBZE MEYVE NEDİR BİLMEZDİK AMA ŞUAN RAHATLIKLA YİYEBİLİYORUZ”

 

Bu sene fiyatların çok uygun olduğunu belirten Ahmet Yıldırım, "Bundan birkaç ay öncesine bakacak olursak fiyatlar düşmüş diyebiliriz. Şu anda alışverişe yeni başladım aldığım domatesin kilosu 12 lira günümüz şartlarına göre 12 lira çok da fazla pahalı değil, İnşallah havalar ısındıkça fiyatları daha da düşecektir. Tabii 12 lira da yüksek ama dediğim gibi günümüz şartlarına göre uygun biraz daha düşerse vatandaş için çok daha iyi olacak. Urfalılar inkâr etmezse bu yaz ayında daha fazla sebze meyve tüketebilecek tabii insanlar her şeyden çok şikâyetçi onlar daha zor günleri görmediği için şu an içerisinde bulunduğumuz dönemi kötü sanıyorlar. Biz sefaleti gördüğümüz için diyoruz ki sürekli idare edelim, sırtımızda elbise bile yoktu fakat şu an her şey güllük gülistanlık istediğimiz kıyafeti alabiliyor istediğimiz sebze ve meyveyi yiyebiliyoruz. Eğer bugün kötüyse yarın daha iyi olacaktır. Geçmiş ile bugünümüzü kıyaslarsak bugüne binlerce şükür olsun” ifadelerini kullandı.

Havaların ısınması Havaların ısınmasıyla Urfa Değişim ekibi olarak