Havaların ısınması bile fiyatları etkilemedi!

Şanlıurfa'da semt pazarlarındaki fiyatlar kış mevsimini aratmıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte Şanlıurfa'da yetişen sebze meyveler pazarlardaki fiyatları düşürmeye yetmedi.

Sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesi hem vatandaşları hem de Pazar esnaflarını memnun etmedi. Geçtiğimiz yıllarda bir ton meyve sattıklarını söyleyen esnaflar bugünlerde 300 kilo satabildiklerini söyledi. Vatandaşlar ise fiyatların bazıların tekelinde olduğunu istedikleri şekilde fiyatları kaldırıp indirdiklerini iddia ettiler. Denetim mekanizmasının yetersiz kaldığını ifade eden vatandaşlar, belediyelerden denetimlere hız vermesini istedi.

 

Enflasyonun yüzde 80’e dayanması ile birlikte A’dan Z’ye birçok gıda ürününe zamların gelmesine neden oluyor. Dar gelirli vatandaşlar zamlar karşısında çıkmaza girdiklerini söyledi.

 

Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşan Pazar esnafları ve vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından dert yakındı.

 

ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR!

 

Geçen yıllara göre meyve satışının yüzde 50’ye varan bir kayıp yaşadığını belirten İlhan Rat memnuniyetsizliğini şöyle anlattı, “Geçen yıllara göre fiyatlar yüksek. Vatandaş 5 yerine 1 alıyor artık. Ama sıkıntılı yani gecen yıllara göre baya sıkıntılı.  Eskiden 1 ton meyve satarken şimdi 300-400 Kilograma düşmüş. Hem satış olarak düşmüş hem kazanç olarak düşmüş. Vatandaş da şikâyetçi ama kimsenin elinden bir şey gelmiyor” dedi.

 

DENETİM YOK HERKES KAFASINA GÖRE SATIŞ YAPIYOR!

 

Semt pazarına alışverişe gelen Mehmet Sazlı, fiyatların yüksek olmasından yakınırken fiyatların denetlenmemesinden dolayı Büyükşehir Belediyesine ateş püskürdü.

 

Semt pazarında herkesin kafasına göre fiyat belirlediğini söyleyen Mehmet Sazlı “Hal pazarındaki fiyatların 5-6 kat fiyat ekleyip vatandaşa satıyorlar” iddiasında bulundu.

 

Mehmet Sazlı sözlerine şöyle devam etti: “Fiyatlardan yakınan vatandaş domatesin kilosunun 15 TL olmasından yakındı. Orta derece fakir fukara hepsi öldü. 5 kişilik bir aileyiz 300 TL’ye sebze almışım.  Bu yaştan sonra bir yerde çalışamam. Her gün zam geliyor. Akaryakıta zam, ona zam buna zam  kavunu sordum kilosu 8 TL, halde bir tanıdığım var diyor kavunun  kilosu 1.5 TL burada 8 TL, denetim yok, bir şey yok herkes kafasına göre fiyat belirliyor” ifadelerini kullandı

 

URFA’YI 4-5 KOMİSYONCU İDARE EDİYOR!

 

Mahmut Polat ise Şanlıurfa’da sebze meyve fiyatlarının 4-5 komisyonun tekelinde olduğunu onlar istedikleri zaman ucuz istedikleri zaman sebze meyve fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.

 

Mahmut Polat, “Şanlıurfa 4-5 tane komisyoncu ile dönüyor. Az getirirler fiyatı yükseltirler. Çok getirirler fiyatı düşürürler. Fiyatların yükselmesi ne hükümetle ne de Cumhurbaşkanına bağlı herkes kendisine göre fiyat belirliyor. Herkes kendisini düşünerek hareket ediyor. Bizim içimizdeki vicdansızlardan dolayı bu fiyatlar böyle yüksek” sözlerini kullandı.