Hastalar iki arada kaldı!

Havaların soğuması ile kışı rahat geçirmek isteyen vatandaşların kimisi hastanelere akın ederken kimileri de üşüttüm diyerek aktarcıların yolunu tutuyor. Hal böyle olunca uzmanlar ve aktarcılarında savaşı başlıyor.

Hava sıcaklıklarının yavaş yavaş düşmesiyle vatandaşlar kış çaylarına rağbet göstermeye başladı. Şanlıurfa’nın kış aylarının soğuk geçmesiyle birlikte aktarcıların yolunu tutan vatandaşları uzmanlar uyarıyor.

Şanlıurfa’nın Haşimiye Meydanı’nda bulunan Aktarcılar Pazarı esnafı Ahmet Halepli, Ahmet Yaşar ve Doktor Ahmet Hatipoğlu arasında kış çayları savaşı başladı.

Bitki çaylarında 3’ten fazla çeşidin kullanılmasının hastaya zarar vermeyeceğini söyleyen aktarcılara doktor Hatipoğlu “Amman yapmayın” diyerek uyarılarda bulundu.

“AKTARCILAR NASIL GARANTİ VEREBİLİYOR ANLAYAMIYORUM”

Kış çaylarını kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken konulara değinen Doktor Ahmet Hatipoğlu, “Ben hiçbir hastama garanti vererek bu ilacı kullan kesinlikle iyileşeceksin diye Garanti veremem aktarlar bunu nasıl söylüyor çok merak ediyorum” diyerek ateş püskürdü.

“AKTARCILARIN YOLUNU TUTMAK YERİNE DOKTORA BAŞVURMAMIZ GEREKİYOR”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Hatipoğlu: “Hastalığımızı tamamen bitki çayına bağlamak tabii ki doğru bir şey değildir. İlk önce aktarcıların yolunu tutmak yerine doktora başvurmamız gerekiyor. Doktorumuzun önerisi olmadan ilaç da kullanmayacağız, gidip aktardan bitki çayları da kullanmayacağız. Bitki alanı dediğimiz yelpaze o kadar geniş ki bazen hiç zararı dokunmayacak dediğimiz bitki bizi hayattan koparabilir. Ne de olsa zararsızdır, bitkidir diye bir dünya yok. Bitkiler de bazen zararlı olup insanı öldürebiliyor.” dedi.

“KAÇ ÇEŞİT KARIŞTIRACAĞINIZ SİZE BAĞLI”

30 Yıldan beridir aktarıcılık işiyle uğraştığını söyleyen Ahmet Yaşar kış aylarında bitki çaylarını tavsiye ediyoruz diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kış aylarının gelmesi ile birlikte hemen hemen tüm bitki çayları tercih ediliyor. Kaç çeşit karıştıracaksanız tamamen sizin elinizde olan bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

“UZMANLARIN DEDİĞİNİ YAPSAK BU İŞİ YAPMAMAMIZ GEREK”

3 çeşit bitki çayının karışımıyla ilgili küplere binen aktarcı esnafı Yaşar: “Eğer biz uzmanların dediğini yaparsak bu işe hiç yapmamamız lazım. Örneğin bazı uzmanlar çıkıp ıhlamur ve altın otu zayıflama ilacıdır diyor. 30 seneden fazladır bu işi yapıyorum Ihlamur ve altın otunun zayıflama ilacı olduğunu ilk defa duyuyorum.” diyerek tepki gösterdi.

VATANDAŞ SADECE KIŞLA DEĞİL, HASTALIKLA DA MÜCADELE EDİYOR”

Vatandaşların sadece kış ayıyla değil, hastalıklarla da boğuştuğunu aktaran Ahmet Halepli: "Zaten covitten yeni çıktık. Şu an vatandaş sadece kışla değil, hastalıklarıyla da mücadele ediyor. Hastalar artık hastalıklardan korunmak için haliyle aktarcılara hücum ediyor. Hastalarımıza öncelikle tavsiyemiz bu kış aylarında papatya çayını ve ıhlamur çayını baş köşeye koymalarını istiyor bunları yanlarından eksik etmelerini istemiyoruz.” diyerek tavsiyelerde bulundu.

“NEDE OLSA DOĞAL BİTKİDİR DEYİP İÇEN HASTALARIMIZ VAR”

Sözlerini şu şekilde sürdüren Halepli: “Tabii bu çayları da aralıklı olarak içmeliler. 15-20 gün içtiklerinde bir hafta ara vermeliler fazlası zarar verebilir. Nede olsa doğal bitkidir deyip içen hastalarımız var. Tabii ki bu düşünce yanlıştır. Düzenli olarak kullanılmadığından organlarımıza zarar verebilir.” dedi.

“BİTKİLER UYUMLU OLDUĞU MÜDDETÇE 20 ÇEŞİDİ DE KARIŞTIRABİLİRSİNİZ”

Doktorların 3 çeşit karışımdan fazlası zarardır tavsiyelerini eleştiren Halepli, “3 çeşitten fazlası zararlı diyen uzmanlarımıza söylüyorum uyumlu olduğu müddetçe 20 çeşidi de karıştırabilirsiniz. Şu ana kadar 20 çeşit karıştırıp bana herhangi bir zararı oldu diyen biriyle karşılaşmadık.” ifadelerini kullandı.

“URFA’DA TELEVİZYON PROGRAMINDA ÖNERİLEN BİTKİLER TERCİH EDİLİYOR”

Şanlıurfa’da daha çok televizyon programlarında önerilen bitki çaylarının tüketildiğinin altını çizen Halepli: “ Kış aylarında vatandaşın tercihi uzmanların tavsiye ettiği bitki çaylarıyla şekilleniyor. Hastalar daha çok zencefil, ıhlamur ve kuşburnu bitkilerini tercih ediliyor.