Gribal enfeksiyonlara doğal çözüm!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar aktarcıların yolunu tuttu. Kimisi kış bitkilerini gram ile aldı kimileri ise kilo kilo aldı. Gribal enfeksiyonlara karşı doğal çözüm yollarına başvuran vatandaş sayısı artıyor.

Havaların soğuması ile kışı rahat geçirmek isteyen vatandaşların kimisi hastanelere akın ederken kimileri de üşüttüm diyerek aktarcıların yolunu tutuyor. Şanlıurfa’da aktarcıların yolunu tutan vatandaşlar doğal bitkiler ile iyileşmeyi daha fazla tercih ediyor.

 

Pandemi sürecinde en çok tüketilen bitkiler arasında yer alan zahter, kış ayına girmeden tekrardan en çok tercih edilenler listesinde ilk sırada yerini alıyor.

 

Hem salgın hem de mevsim koşulları nedeniyle bitki çaylarına ilgi gösterenler, zahterin yanı sıra ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, papatya, lavanta, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın gibi bitkileri tercih ediyor.

 

 

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Kapalı Çarşı’da bulunan aktar pazarı esnafları bu dönemde vatandaşların kendilerine olan taleplerinden mutluluk duyduklarını belirtti.

 

Uzmanlar bilinmeyen bitki çaylarının tüketilmesinin tehlike doğurabileceğinin altını çizerken, aktar pazarı esnafları ise bitki çaylarının herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacağını söyledi.

 

Bazı bitki çaylarının kanı sulandırıcı etkisi olduğu için yanlış kullanıldığında tehlike doğurabilir. Peki, hangileri bu bitki çayları işte detaylar…

 

Örneğin; zencefil öksürüğe, boğaz ağrısına, ishale, kansere karşı koruyucu etki gösterirken kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda tehlikeli olabilir.

 

Sizler için; bitki çayları alırken nelere dikkat edilmeli, nasıl demlenmeli gibi soruları sizler için araştırdık…

 

 

BİTKİ ÇAYLARI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

 

+ Bitki çayları alırken taze bitki çayları almaya dikkat edin.

 

+Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır.

 

+3 Çeşitten fazla bitki çayı karıştırılmamalıdır.

 

+Bitki çayları alınırken hangi hastalığa iyi geldiği iyice araştırılmalıdır.

 

BİTKİSEL ÇAYLAR NE ZAMAN VE HANGİ SIKLIKLA İÇİLMELİ?

 

Bitkisel çayların tedaviye yönelik olarak kullanılması durumunda, daha etkili olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu amaçla kullanılan, zayıf etkili bitkilerin daha faydalı olabilmesi için yemeklerden 1-2 saat önce veya sonra içilmesi önerilir. Eğer sindirimi kolaylaştırmak, hazım, gaz gibi şikâyetleri gidermek için kullanılıyorsa yemeklerden sonra içilmelidir. Güzel bir uyku isteyenler de yatmadan yarım saat önce çayını yudumlamalıdır.

 

“BU HUSULARA DİKKAT EDİN”

 

Bitki çaylarının etkileri kullandıkça artar. Günde en az 3 defa içilmesi gerekiyor. Günde tek sefer içildiğinde sabah aç karnına ve kahvaltıdan yarım saat önce, günde 2 defa içileceği zaman sabah aç karnına ve akşam yatmadan yarım saat önce, günde 3 defa kullanılacağında sabah, öğlen ve akşam yemeklerden önce alınmalıdır.

 

BİTKİ ÇAYINA TATLANDIRCI KULLANILMALI MI?

 

Bitki çayı kullanırken şeker ya da tatlandırıcı eklenmemesi iyi olur. Şeker mide asidini arttıracağı için midesi hassas olanlar özellikle şeker kullanımından uzak durmalıdır. Bunun yerine süzme ve mümkün oldukça doğal olan bal ilavesi çayın etkisini destekleyecektir.