GAP çiftçisi zor günler geçiriyor

Türkiye'de yaşanan zamlardan zor durumda kalan mesleklerin başında gelen çiftçilik mesleği tarihinin en kötü zamanını geçiriyor. Artan gübre, tohum, ziraiyi ilaç fiyatlarının yanı sıra mazota gelen zamlar, yüksek gelen elektrik faturaları çiftçilerin belini bükmeye devam ediyor.

Gün geçtikçe kan kaybeden çiftçilik mesleği geçtiğimiz yıllarda TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye geriledi. Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının yüzde 44 azaldığı ortaya çıkıyor. Tarımsal alanlı uğraşan vatandaşların sayısını bu kadar azalması Türkiye’de ithalatı artırırken ihracatı azalmaktadır.

Gün geçtikçe dışa bağımlı bir ülke haline gelen Türkiye’de çiftçilik mesleğine verilmeyen desteğin başka sektörlerde kullanılmasından kaynaklandığı görülüyor.

Tarımın başkenti ve buğdayın ilk üretildiği kadim şehir olan Şanlıurfa her yıl binlerce kişiyi diğer şehirlere mevsimlik işçi olarak göndermeye mecbur bırakıyor.

Artan maliyetlerden dolayı tarlasını işlemekte zorlanan köylüler soluğu başka sektörlerde alıyor.

Çiftçilerin sorunları hakkında mikrofonlarımıza konuşan çiftçi Hasan Koşan son yılların en fazla sıkıntısını yaşadıklarını belirtti. 2021 yılında yapılan hibe başvurusunda birçok çiftçinin dosyasının sisteme geçmediğini söyledi.

“ÇİFTÇİLERİN HER TÜRLÜ DERDİ VAR!”

Yaşanan zamlardan dolayı artık mesleği bırakma noktasına geldiğini söyleyen Hasan Koşan en kısa sürede devletin çiftçilere gereken desteği vermesi gerektiğini ifade etti.

Hasan Koşan sözlerini şöyle sürdürdü. “Vallahi şu anda çiftçilerin her türlü derdi var. Çiftçiler özellikle mazottan şikâyetçiler. Evet, bu ekonomik krize küresel kriz diyorlar ama küresel kriz değil ciddi bir ekonomik krizdir.

Çiftçiler mazotu pahalı alıyor gübreyi pahalı alıyor tohumu pahalı alıyor çiftçilerin sulama sistemi pahalı alıyor. Gerçekten şu anda çiftçiler mağdur, çiftçinin 2021 hibe başvurusu 1 hafta önce açıklandı. Çoğu çiftçinin dosyası sistemden geçmedi.

Çiftçilerin tek umutları hibe desteğiydi ama şu anda çiftçilerin mağduriyeti gün yüzüne çıkmıştır.

Onun için devletimiz derhal çiftçiye gereken desteği vermesi lazım. Çiftçinin çoğu dosyaya baktığı zaman çoğu yedekte dosyalar var. Bu dosyaların geçmesini sağlanmalı yoksa çiftçilerin durumu vahimdir.”

“KÖYLÜ ARTIK MİLLETİN EFENDİSİ DEĞİL KÖLESİDİR”

2020 yılından beri yaşanan zamlardan dolayı dert yakınan Hacı Boztaşlı en fazla zammın etkilediği mesleğin çiftçilik olduğunu belirtti.

Eskiye göre köylüye çiftçiye değer verilmediğini söyleyen köylünün efendiliğinin kalmadığını ifade eden Hacı Boztaşlı “2020’den itibaren ekonomi de zamlar bitmek bilmiyor. İnsan sabah uyanınca yine zam gelecek birde bu zamlar durmak bilmiyor. Normalde önceden senede 1 veya 2 kere zam gelirdi.

Ama artık günlük zamlar oluyor nerdeyse kimisi saatlik zam yapıyor. Köylü şehirlinin efendisi diyorlar.

Köylülerde efendilik kalmadı artık kölelik diye bir şey kaldı. Şehirdekilerde perişan eskiden ekmek 2 TL ye alıyorlardı şimdi 3 TL alıyorlar herkes perişan” sözlerini kullanıldı.