Fıstık üreticisi taban fiyatı istiyor!

Şanlıurfa'da sosyal medya üzerinden örgütlenen Antep Fıstığı üreticileri, fıstık fiyatlarının bu sene düşük fiyattan alınmasına tepki göstererek fıstıkları satmayacaklarını söyleyerek konuyu CİMER'E iletti. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi, fıstık taban fiyatının en az 65 lira olması gerektiğini savunuyor.

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen fıstık üreticileri fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyatı uygulamasının getirilmesini istiyor. Yaklaşık 10 gün sonra baklavalık su altı Antep Fıstığının hasadı başlayacak. TUİK verilerine göre girdi maliyeti son bir yılda yüzde yüzün üzerine çıktı. Maliyetleri ileri süren çiftçiler, fıstık fiyatının en az 65 lira olması gerektiğini ifade ettiler. Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının geçen yıla oranla 3 kat artması nedeniyle fıstığında artması gerektiğini söylediler.

 

Antep fıstığı tüccarlar tarafından ucuz fiyattan alınmaya başlaması nedeniyle fıstık üreticisi fıstığını satmama kararı alırken yaşanan bu talihsizliği Tarım ve Orman Bakanlığı'na sordu.

Antep fıstığının yetişmesi yaklaşık 15 ile 20 yıl süre sürüyor. Bu süre zarfında hiçbir gelir kazanamayan çiftçi sürekli masraf yaparak cebinden zarar görüyor. Ancak verim alacağı yılda sadece birkaç tüccarın belirleyeceği fiyat nedeniyle fıstık üreticileri her yıl mağdur olduğunu ifade ediyor. Son bir yılda gübre mazot ve ilaç fiyatlarının fahiş derecede artması nedeniyle Antep fıstığı üreticileri fıstık fiyatlarının makul seviyelere çıkması için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına fıstığa fiyat tabanı verilmesi için talepte bulundu.

 

ERKENCİ FISTIKLAR 40 LİRA CİVARINDA SATILDI
2022 yerli itibarıyla su altı olarak satılan baklavalık fıstık 38 TL ile 40 TL arasında alınmaya başlanması çiftçilerin tepkisine neden oldu. Mazotun litresi 30 liraya dayandığı bir dönemde fıstığın bu kadar ucuz alınması çiftçilerin tepkisine neden oluyor.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı kırsal Akmağara Mahallesi'nde bir çiftçi Cimer'e fıstığın taban fiyatının belirlenmesi için talepte bulundu.
 

 

ÇİFTÇİ GİRDİ MALİYETLERİ NEDENİYLE ZARARA UĞRUYOR!
CİMER'e gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
"SN. CUMHURBAŞKANIM ve Tarım Bakanım, bizler Antep fıstığı üretici ve çiftçisi olarak verdiğimiz emeğin karşılığını ne yazık ki alamıyoruz; çünkü devletimiz fındığa belirlediği taban fiyatını Antep fıstığına uygulanmadığını ve böylece borçla harçla ve girdi fiyatların artmasıyla ürünü yetiştirirken çiftçi borçlanıyor ve borçlanan çiftçi ürününü erken ve zamansız satmak sorunda kalıyor. Antep fıstığının taban fiyatı olmadığı için 4-5 tüccar binlerce çiftçinin borçla yetiştirdiği Antep fıstığını çiftçinin girdi masraflarına kıyasla ucuz fiyatına elinden alıyor ve çiftçinin zarara uğraması kaçınılmaz oluyor.

 


Sizden ricamız Antep fıstığı üreticilerinin mallarına taban fiyatını belirlemesi ve binlerce üreticinin malının 3-5 tüccarın inisiyatifine bırakılmamasıdır arz ve talep ederim."

 

“65 TL ALTINDA SATMAYACAĞIZ”

 

Fıstık gruplarında bir araya gelen çiftçiler fıstıkların 65 liranın altında satmayacaklarını duyurdu. işte sosyal medya da paylaşılan o yazılardan bazılar:

 

Muhittin Çoban: “Arkadaşlar boz toplamıyoruz, kırmızıya bırakıyoruz diyelim ki programını boz toplayacak şekilde ayarladın bozunu kavlayıp evde sakla, ben bugüne kadar terbiyemi bozmadım ama boza 40 tl fiyat biçenler gözümde katıksız hırsızdır.  Daha ağır konuşmak geçiyor içimden ama söyleyemiyorum bizim taban fiyatımız 65 TL’dir. Buna da herkes uymalı bence, siz hallere dökmeyin bozu bakın nasıl değerinden arayacaklar.”

 

Selim Hoca: “Biz de boz toplayıp kavlattıracağız. Ne zaman istediğimiz fiyata çıkarsa o zaman satacağız.”

 

Sinan Sinan: “Çiftçi arkadaşlar size bir önerim olacak bence internet üzerinden bir sayfa açalım ve çiftçiler oradan fıstığını alıp satsın, istediği fiyatlara komisyoncular madem böyle malımızı öldürüyor bizde gerekeni yapalım.”

 

Halil Ibrahim: “Yeminle susmak istedim ama dayanmadım mecburen bunları yazdım.

 

Yaş fıstığın kilosu 40 TL, yaş incir kilosu 153 TL buda oluyor ki fıstık çiftçisin pısırıklığı ve basiretsizliğinden dolayı bu halde fıstık fiyatları yerde.”