Fırın çalışanları isyan etti

Yükselen un fiyatları ve diğer ürünler karşısında zor günler geçirdiklerini dile getiren fırın işletmelerinin yanı sıra fırın çalışanları da isyan etti. Her şeye zam geldiği halde yevmiyelerine bir türlü zam gelmediğini, bir yıldır günlük 120 lira ücret karşılığında çalıştıklarına ve bu ücretin artık yetmediğini söylediler.

Doğal gaz, elektrik, su, odun, un fiyatları derken, fırıncılar artan maliyetlerden dolayı kepenk kapatma noktasına kadar geldi. Artan maliyetler karşısında, her defasında çareyi ekmeğe zam yaparak bulan fırıncılar, çalışanların günlük ücretine zam yapmadı. Günlük aldıkları ücrette bir türlü değişiklik olmadığını aktaran fırıncılar, her şeye zam geliyor da neden bizim günlüklerimize zam gelmiyor diyerek mağduriyetlerini dile getirdiler.

Fırın da ocakçı, hamurcu, kasacı, tırnakçı olarak çalışan fırıncılar, sıcak ekmek ve verilen yemek siparişlerini zamanında yetiştirmek için zorlu, uzun mesailer harcayarak, müşteri memnuniyeti sağlamaya çalışıyorlar. Ancak son günlerde gıda gibi birçok ürüne zam gelmesiyle günlük çalışmaları karşısında aldıkları 120 lirayla evde ki çoluk çocuklarına bakmakta zorluk çektiklerini söylediler.


“120 LİRAYLA 5 NÜFUSA BAKIYORUM“
Geçinemiyoruz diyerek söze başlayan fırıncı Cuma Usta, “Geçim zor olmuş markete gidiyorum bir yağ tenekesi almaya 500 lira olmuş ben burada akşama kadar 120 liraya çalışıyorum ve 5 nüfusa bakıyorum.  Çalışıyorum çabalıyorum ama yok yetmiyor hiç bir şeye yetmiyor. Bu durum da nasıl geçinelim nasıl çoluk çocuğumuza bakalım. Bunun yanında bir de okula giden çocuklarım var onların masraflarını karşılayamıyorum idare edebilmek için oradan buradan kısıyoruz bu şekilde daha ne zamana kadar kısacağız yâda nereye kadar kısacağız bilemiyorum” dedi.

“EKMEK KAPIMIZ KAPANIR DİYE KORKUYORUZ”
Artık başka çarelere başvurmaya başladıklarını dile getiren Cuma Usta, “Sosyal yardım vakıflarına başvuruyoruz. İşte oradan yardım alıyorum başka yerlerde yardım alıyorum, o şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Düşünsenize bir yağ tenekesi almak için yaklaşık 3-4 gün çalışmam gerekiyor bu 3-4 gün içinde hiç bir şey almayacak mıyız yâda hiç bir şey yemeyecek miyiz? Durum bu kadar vahim işte daha ne diyelim ki. Bu günlerde şükrediyoruz işsiz kalmaktan korkuyoruz. Artan maliyetler karşısında fırın sahipleri kepenk vurup ekmek kapımız kapanır korkusu yaşıyoruz. Talebimiz her şeye zam geliyorsa bizim de yevmiyelerimize de zam gelsin ki bizde geçimimizi sağlayalım” ifadelerini kullandı.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ”
Ocakçı ve pişirmeci olarak fırında çalışan başka bir usta ise, “120 lira karşılığında sabah saat 0.07 ile akşam 20.00 arası çalışmanın karşılığında bu ücreti alıyoruz. Bu kadar uzun bir mesai saatinin karşılığı bu kadar ucuz olmamalı. Pahalılaşan yaşam koşulları karşısında ne kadar direnmeye çalışsak da boş. Bu şekilde ne uzuyoruz ne de kısalıyoruz. Halimiz ortada, herkes görüyor ve aldığımız ücretleri de biliyor geçim şartları da malum zaten daha ne diyelim. Tek talebimiz artan maliyetler karşısında bizim de günlük aldığımız ücretlerde yükselmesi en azında bizi kurtaracak duruma gelsin istiyoruz.  Bu zor ve uzun mesaimizin, emeğimizin karşılığını alalım istiyoruz” dedi.