Et zammına tepkiler sürüyor!

Ülke genelinde yaşanan zamlardan et ürünlerini de nasibini aldı. Et ve Süt Kurumu, et ürünlerine yüzde 48 zam yaptığını duyurdu. Yüzde 48'lik zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Zamlardan belini doğrultamayan vatandaşlar üst üste gelen zamlar nedeniyle artık geçinemediğini söyledi.


Türkiye’de gıda, akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından Ramazan ayından önce et ve unlu mamullere yapılan zamlar vatandaşları kara kara düşündürüyor. Et ve Süt Kurumu, ete yüzde 48 zam yaptığını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı, ESK’nın yıllık kıyma ve kuşbaşı eti satışının 6 bin ton olduğunu ve bu rakamın Türkiye kırmızı et piyasasına göre yüzde 1’in altında olduğunu söyledi. Bu zammın piyasayı etkilemeyeceğini açıkladı. Piyasa koşullarına göre yüzde 15 daha indirimli sattıklarını da vurguladı. Şanlıurfa’da vatandaşlar Ramazan öncesi gelen bu zam nedeniyle dar gelirlinin et almasının imkansız olduğunu söyledi.

Urfa Değişim Gazetesi Mikrofonlarına konuşan Urfalı vatandaşlar et ürünlerine gelen zamları yorumladı. Bazı vatandaşlar et ihracatından dolayı fiyatların yükseldiğini söylerken. Bazıları da yaşanan pandemi ve Ukrayna Rusya savaşından dolayı zamların yaşandığını aktardı.
 

“İTHAL EDEN ÜLKE OLDUĞUMUZ İÇİN SIKINTILAR YAŞIYORUZ”

Et ürünlerinin yanı sıra gıdaya gelen zamlardan yakınan Harun Demirbaş, “Sadece et değil. Gıda ürünlerine de zam yapıldı.  Aslında sorunlar ortak noktalarda buluşturursak. Yaşamın zor olduğu gelire göre ihtiyaçların zor karşılandığı görebiliyoruz. Dünya geneleninde ekonomik sıkıntılar mevcut. Biz sürekli ithal eden bir ülke olduğumuz için bu tarz sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Ama umuyoruz ki düzelir. Çünkü pandemi yaşandı. Savaşlar yaşanıyor. “ dedi

Gündemin sadece zamlardan ibaret olduğunu söyleyen Zehra Demir de “Gündemimiz belli ve fiyatlar böyle devam ederse hiç kimse bir şey alamayacak. İnsanlar aç kalmaya maruz kalacak yani” yorumunda bulundu.

ALMANYA’DA MAAŞLER HEP AYNI

Almanya’da yaşadığını söyleyen Elmas Özdemir, Almanya’daki şartların buradan daha kötü olduğunu ileri sürerek, “Her yerde zam var ya ben yurt dışından geliyorum. Orası da aynı gıdalar zam yapılıyor. Bari burada maaşlara zam yapılıyor. Orada maaşlar hep aynı. “ ifadesini kullandı.

FAKİRLER ET YİYEMEZ
Zamların sadece maddi durumu kötü olan ailelerin etkilendiğini söyleyen Galip Bilgin de
“Et fiyatları yükseldi. Bir koyun olmuş 2 bin lira gelen zamlardan dolayı artık insanlar et yiyemez. Fakirler et yiyemez, Zenginler et yiyebilir. Fakirler en fazla 5 liraya 10 liraya et alabilir.

Canlı hayvan ihracatından dolayı et ürünlerinin zamlandığını aktaran Kerem Köken ise
“Duyduğuma göre dışarıya hayvan ihracatında bulunuyoruz. Ondan dolayı et fiyatları yükseliş gösterdi. Türkiye de hayvan sayısı azaldığı için pahalı et yiyoruz” dedi.