Dolar güven kaybına neden oluyor!

Türkiye genelinde kur fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar bir çok eşyayı etkilediği gibi telefon fiyatlarını da etkiledi. Doların sürekli yükselip düşmesi cep telefonu satan esnafların tepkisine neden oldu. Güvensiz ortam nedeniyle fiyatların sürekli değişmesi nedeniyle hem zarar ettiklerini hem de vatandaşın tepki gösterdiğini kaydettiler.

Şanlıurfa’nın Kapaklı Pasajı esnafları Dolar kurunda yaşanan dengesiz artışlardan dolayı hem iş kaybına hem güven kaybına uğradıklarını söyledi. Daha önce sattıkları eşyayı ucuza alıp ucuza sattıklarını ve daha fazla para kazandıklarını belirten esnaflar kur fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sürerse dükkânlarını kapatacaklarını söyledi.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan Kapaklı Pasaj esnafları kur fiyatlarından adeta veryansın etti. Günlük değişimler nedeniyle iş yapamadıklarından yakındılar.

ARTIK İNSANLAR BİZE GÜVENMİYOR
Kapaklı Pasaj esnaflarından İbrahim Tepe yaşanan zamlar ve doların yükselmesinden dolayı müşterilerin artık esnafa itimat etmediğini insanlarda güvensizlik yaratığını iddiaya etti.
Tepe “İnsanlar hiçbir şey alamıyor. Bizde bir şey satamıyoruz. Çünkü bugün verdiğimiz fiyatı yarın veremiyoruz. Mesela adama bugün 4 bin diyoruz aynı telefonu yarın 4500’e alıyoruz.  Adam geri gidiyor müşterinin gösterdiği tepki bizde bir güvensizlik oluyor. Bugün geliyorsunuz size bir fiyat veriyorum yarın geliyorsunuz ayrı bir fiyat adamda ister istemez güven korkusu oluyor. Adamda bir daha gelmiyor aynı kişiyi yakalayamıyoruz. Eskiden daha çok satılıyordu daha çok kazanıyorduk simdi işlerde az kazançta az. 3 de 1 oranında işler düştü. Hem işte hem parada hem de karda bir düşüş yaşadım. Kiralar artıyor, zamlar artıyor her şey artıyor. Kazanç düşüyor Allah’ın izniyle kapatırız bu sene” dedi.

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ İNŞALLAH
Kapaklı Pasaj’da 15 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Mustafa Yıldırım, esnafların haykırışına anlam veremediğini esnafların hesabını kitabını doğru yaptığı sürece herhangi bir şekilde zarar etmeyeceklerini söyledi.
Yıldırım sözlerine şöyle devam etti. Yaklaşık 15 yıldır esnaflık yapıyorum dolardan dolayı bütün cihazların fiyatları yükseldi 1000 TL’lik bir cihaz 2000 üzerine çıktı. Kimse farklı bir cihaz alamıyor. Allah yardımcımız olsun yani yapacak bir şey yok. Bu şekilde idare edeceğiz elimizden gelen budur yani devletimizin arkasındayız. İnşallah güzel günler göreceğiz dua ediyoruz. Yani bilemiyorum yarını ben şimdi hesabımı güzel yapsam hiçbir sıkıntı olmaz. Sattığım doların parasını verirsem sıkıntı olmaz. Hesabım belli cihazım belli. Dolar yükselse benim cihazım yükselecek ben karlıyım yani yapacak bir şey yok devletin her türlü arkasındayız.
Kazancım daha çok çoğaldı. Allah gönderir rızkın kefilidir. yani kim kazanmadığını söylüyorsa şirke girmiş olur. Yani her türlü işimiz oluyor. Çok şükür elhamdülillah yani kim yok diyorsa yalan söylüyor. Burada bir dükkânın kirası 8-9 milyar boş dükkân yoksa iş oluyor. Demek buna inanmayın hiçbir şekilde”

BUGÜN YARINDAN İYİ, DÜN DE BUGÜNDEN İYİYDİ!
Yaşanan ekonomik sorunlardan yakınan Pasaj Esnafı Recep Karataş, her geçen gün daha kötü günler yaşadığını geçen seneyi mumla aradığını söyledi.

Karataş  “Kapaklı pasaj esnaflarındanım yaklaşık 13 senedir pasajdayım ama böyle ekonomik kriz görmedim. Yani yönetenlerin çok kötü yönettiğini söylüyorum. Türkiye cumhuriyeti kurulduğundan bu yana sistem hep aynı sistemdi, hiçbir zaman sistem değişmemişti. Biz artık sistemin değişmesini istiyoruz artık laik ve demokrasi ile yönetilmek istemiyoruz. İnsanların çoğu Türkiye’de çoğu insan asgari ücretle çalışıyor. Tarım şehri Urfa’mızda çoğu asgari ücretle çalışıyor. Çoğunun cebinde para yok. Genelde modelleri en düşük telefonları alıyor. Adam evden kırık telefonunu getiriyor veya bozuk telefonunu getiriyor. Telefonları tamir ederek onunla idare etmeye çalışıyor. Yani şu an çok kötü durumda “dedi

YAŞANAN ZAMLARA HER GÜN FARKLI BAHANELER BULUYORUZ!
Yaşanan zamlara her gün farklı bahanelerin üretildiğini söyleyen Pasaj Esnafı Mehmet Aslan dolar kuru ve zamlar böyle devam ederse dükkânları kapatıp gideceklerini söyledi.

Aslan, “Pasajda satışlar durmuş, çoğu esnaf kapatmış durumda. Ürünlerimizin yüzde 70’i gümrükten geliyor. Bu da dolar pahalı olduğu için ister istemez gümrükte artış oluyor. Birde böyle bir sıkıntı var daha önceden dolara bağlıyorduk şuan petrole bağlıyoruz.  Dikkat ederseniz dolar yükseldiğinde mesela petrol daha çok yükselmeye başladı.
Mazotun litresi 30 lira olmuş bu yüzden ürünlerde etkileniyor. Diyelim ki bir ürün gelecek bu nerede var İstanbul’da üretici olan yer adam bize ürünü yollarken mesela kargodan zaten getiremiyoruz. Ambarlarla anlaşmalı bir koli bize 10 liraya gelirken şu an 80 liraya geliyor. Ne oluyor ister istemez.
O ürünü kargo parasını üzerine vurmak zorundayız. Vurunca ne oluyor 5 lira ise 10 lira oluyor. Şu an zaten dibe vurmuşuz. Allah sonumuzu hayır ede pandemi de zaten sıkıntılarımız vardı. Pandemiyi geçtik. Şu an enflasyon tefe tüfe olayından dolayı mülk sahipleri de kirayı arttırdı. 90 bin lira olan kirayı gelmiş 150 bin istiyor. Gelmiş diyor geçinemiyorum bu adam geçinemiyorsa biz ölelim yani Müslüman ülkesinde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

 

Dolar Dolar haberleri Türkiye genelinde kur fiyatları cep telefonu Güvensiz ortam satan esnaflar