Deprem esnafı da vurdu!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 2 büyük depremden 11 il etkilendi. O iller arasında yer alan Şanlıurfa'da esnaflar, deprem sonrası müşteri kaybına uğradıklarını söyledi.

Depremden etkilenen illerden olan ve deprem bölgesi ilan edilen Şanlıurfa’da Balıklıgöl esnafı yaşanan afet sonrası turistlerin kentte gelmediğini ve bu yüzden müşteri kaybına uğradıklarını aktardı.

46 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası vatandaşlar normal hayatına dönmeye çalışırken devam eden artçı depremler Şanlıurfa’yı ziyaret etmek isteyen turistleri korkutuyor. Turistlerin Şanlıurfa’ya gelmemesi tarihi bölgelerde yer alan esnaflar adeta sinek avlama başladı.

Mikrofonlarımızı konuşan Balıklıgöl esnafı yaşanan deprem sonrası meydana gelen artçı depremlerden dolayı insanların kentte gelmek istemediğini bu yüzden alışveriş yapamadıklarını dile getirdi.

 “HERKES CAN DERDİNE DÜŞMÜŞ”

Yaşanan deprem sonrası insanların can derdine düştüğünü ifade eden Balıklıgöl esnafı Süleyman Çelik, yabancı turist müşteri konusunda kayba uğradıklarını aktardı. Süleyman Çelik, “Fiyatlarda herhangi bir artış yok fakat eşya bulmakta zorluk çekiyoruz. Herkes can derdine düştüğü için eşya yetişemiyor bizlere. Kimse iş yerine doğru düzgün açamıyor. Deprem psikolojisini üzerimizde atarsak hayat normaline dönerse belki bizlerde rahat bir nefes alırız. İnsanlar depremin yaşandığı illere gitmekte çekingenlik yaşıyor. Depremden sonra bizler resmen sinek avlıyoruz. Turistler de gelmiyor, korkuyorlar çünkü afet bölgesine gelmek istemiyorlar onlarda kendilerine göre haklılar çünkü can güvenlikleri yok. Biz Urfalılar kent merkezinde korkuyoruz, evlerde geceleri nöbet tutarak kendimizi güvende hissediyoruz. Ama yerel halk alışveriş yapmaya geliyor. Depremden dolayı artık geç saatlerde uyuyor ondan dolayı gelip çerez alıp geceyi öyle geçiriyor.” dedi.

“FİYAT ARTIŞI YOK MAL BULAMIYORUZ”

Yaşanan deprem sonrası ürünlerinde herhangi bir fiyat artışında bulunmadıklarını aktaran Balıklıgöl esnaflarından Hüseyin Korkmaz, “Yaşanan depremden dolayı fiyatlarda herhangi bir artış yaşanmıyor. Zaten müşteriler de az olan müşteriye de kaçırmak istemiyoruz. Her ne kadar turistler gelip alışveriş yapmasa bizim Urfalı vatandaşlar alışveriş yapmaktan geri kalmıyor. Herkes geliyor istediğini alıp gidiyor, zaten depremden dolayı artık insanlar sabaha kadar oturuyorlar.” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 60 MÜŞTERİ KAYBETTİK”

Yabancı turistlerin uğrak noktası olan Balıklıgöl, yaşanan deprem sonrası turistlerin gelmediği görüldü. Ahmet Küptaşı, Turistlerin gelmemesinden dolayı yüzde 60 civarında müşteri kaybettiklerini söyledi.

Esnaf Ahmet Küptaşı, “Fiyatlarda herhangi artış yaşanmıyor. Deprem sonrası insanlarda fazla alışveriş taraftarı değil. Turistler deprem korkusundan dolayı Urfa’ya gelemiyor. Gelen müşteriler de yerli müşterilerimiz. Tabi müşteri kaybımız yüzde 60 kadar düşmüş durumda ama yine de gelip gidiyoruz. Vatandaşlar gelmeye alışveriş yapmaya çalışıyor. Yüce Rabbim bir daha böyle bir şey yaşatmasın bizlere.” İfadelerini kullandı.

esnafı da vurdu! Kahramanmaraş merkezli Şanlıurfa’dan Manisa’ya Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri