Çiftçiler can çekişiyor! Şehre göç ediyorlar

Türkiye'de son zamanlarda üst üste gelen zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Özellikle kırsal mahallelerde çiftçilik yapan vatandaşlar mazot, gübre ve ilaçların zamlanmasından veryansın ediyor. Girdi maliyetlerinin had safhada olduğu bu dönemde çiftçiler tarlasını bırakıp şehre göç ediyor.


Şanlıurfa’da Zirai ilaç satışı yapan Mahmut Koşar, çiftçilik yapan vatandaşların çektikleri zorlukları ve mazot fiyatlarının yükselmesiyle çiftçiliğin kan kaybettiğini söyledi. Gübre, mazot ve ilaca gelen üst üste zamlar çiftçilik yapmayı imkansız hale getirdiğini kaydetti.

Akaryakıta gelen zamlardan sonra zirai ilaçlara yüzde 30 zam yansıdığını belirten Mahmut Koşar sözlerine şöyle devam etti: ”Mazota gelen zamlardan sonra zirai ilaçlara yüzde 30 zam yansıdı. Çiftçilerimiz isyan ediyor. Geçen senelere göre yüzde 30 yüzde 40 büyük bir rakam. Çiftçilerimiz bu yönde sıkıntı yaşıyorlar. Bazı çiftçiler tarlaya bu yıl ilaç atmayı bile düşünmüyorlar.  Çiftçiler tarlaya ilaç atmasa bizim de halimiz meydanda yani.”

GÜBRE FİYATLARI HER GÜN DEĞİŞİYOR

Gübre fiyatlarının sürekli değişiklik gösterdiğini bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Mahmut Koşar, “Bir bakıyorsun gübre fiyatlarına günde bin lira zam geliyor. Bir bakıyorsun bin lira indirim geliyor. Çok yanlış bir sistem söz konusu. Gübrenin tonu en son 17 bin lirayı buldu. Şu anda fiyatlar  13 bin ile 14 bin lira arası ama yine de yüksek olduğunu düşünüyoruz. Çiftçiler ne alacak ki tarladan bize ne verecek.” dedi

ÇİFTÇİLER ARTIK KÖYÜ BIRAKIP ŞEHİRE GELİYOR

Çiftçiliğin önümüzdeki yıllarda tarihe karışacağını söyleyen Koşar, yetililerin derhal çiftçilere destek çıkması gerektiğini vurguladı.  Mahmut Koşar: “Elektrik, Mazot gübre, üstüne zirai ilaçlara gelen zamlardan sonra çiftçiler ne yapacağını şaşırdı. Tarlayı ucuz bir fiyata ya satıyor ya da başkasına kiralayıp şehre göç ediyorlar” ifadesini kullandı.

ÇİFTCİLER FİYATLARI GÖRÜNCE KAÇIYOR
İlaç fiyatlarının mazota bağlı yükseliş gösterdiğini aktaran Mahmut Koşar ilaç almaya gelen vatandaşların fiyatları görünce kaçtıklarını iddia etti.
Koşar, “Bugün bir traktörün deposu 3 bin liraya dolduruluyor. Çiftçi 12 saatte 3 bin lira yakıyor. Bu da bir çiftçi için yüksek bir maliyet. Mazota para yetiştirmeye çalışan çiftçiler bu sefer tarlaya ilaç atmakta kesiyor. Yani tarlaya ilaç ve gübre atmayı ihmal ediyor bu da bizim fiyatları son derece etkiliyor. Buraya gelen çiftçiler ilaç fiyatlarını görünce kaçıyor. 4 ilaç alacağına 2 ilaç alıyor. Bu da ciddi şekilde bizi kötü etkiliyor. Satışlarımızda yüzde 30 düşüş var. Bu şekilde giderse yüzde 50’yi de bulur” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLER EKİM ALANLARINI KÜÇÜLTÜYOR
Her geçen gün çiftçilik mesleğinin kan kaybettiğini, önümüzdeki yıllarda köylerde insan kalmayacağını hepsinin şehre göç edeceğini söyleyen Mahmut Koşar: “Günden güne ekim alanlarını küçültüyoruz. Geçen sene bin dönüm ektik bu sene beş yüz, gelecek yıl 250 dönüme kadar küçültürüz diye düşünüyorum. Gidişat böyle devam ederse çiftçilik tarih olur diye düşünüyorum”

Mehmet Halhalli - Mehmet Kırvar / Urfa Değişim
 


# gübre fiyatları# Şanlıurfa