Bu kış sobalar değil cepler yanacak!

Yaz mevsimine bitmesine kısa bir süre kala vatandaşları kış mevsiminin hazırlıkları sardı. Kış mevsiminin en önemli ihtiyaçlarından ısınma ihtiyacı bu yıl göz korkutuyor. Akaryakıt, doğalgaz, işçi fiyatlarına gelen zamlar bu yıl vatandaşa pahalıya mal olacak.

Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafları odun fiyatlarının yükselmesini akaryakıtta gelen zamlardan kaynaklandığını aktardı. Odun ve kömür fiyatlarının geçen seneye oranla 2-3 kat arttı. Bu sene ithal kömürün tonu 6 bin liradan satılıyor. Meşe odunu 2 bin 300 TL’den satışa sunuldu. Geçen sene 3 bin TL kömür bu sene fiyatıyla cep yakıyor. Aynı şekilde geçen sene 800 TL olan meşe odunu bu yıl 2 bin 300’ü bulmasıyla dar gelirli vatandaşları zor günler bekliyor. Vatandaş, kışın odun fiyatlarının yükselmesinden korktuğu için yaz aylarından itibaren yakacak alışverişine başladı.

Şanlıurfa Oduncular Pazarı’nda gazetemize konuşan esnaflar, hem kendilerinin hem vatandaşların zor günler yaşayacağını kaydetti. İşte esnaf görüşleri:

ALIM GÜCÜ DÜŞÜK, VATANDAŞ BU YIL ÜŞÜYECEK

Odun Pazarı esnaflarından Ali Karabacak odun ve kömür fiyatlarının geçen yıla göre bir hayli yükseldiğini ve vatandaşların alım gücü olmadığından dolayı vatandaşlar ısınma ihtiyacı bu yıl gidermekte zorlanacağını belirtti.

Ali Karabacak sözlerine şöyle devam etti: “Odun ve kömür fiyatları bu sene çok yüksek.  İthal kömürün torbası 150 TL, geçen sene 35 TL’ydi çok pahalı her şey bu yıl. Milletin alım gücü yok, millet alamıyor. Allah yardım etsin yani gerçekten olan fakir kesime oluyor, fakirler odun kömür yakamayacak duruma geldi. Vatandaşlar gelip odunu kömürü alıyor. Çünkü önümüz kış erken tedarik ediyorlar. Kışın daha pahalı olmasından korkuyorlar. Geçen sene kışın odunun tonu 3 bin liraya çıktı. Bakalım bu sene ne olacak. Bide Şırnak’tan geldiği için böyle biraz ucuz, oradan gelmese odun gider 3 bin lirayı bulur. Adam geçen yıl 1 ton aldıysa bu sene 1 buçuk ton alıyor. Çünkü kış mevsiminde odun fiyatları daha da yükseliyor ve bu kış da daha fazla yükselecek” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN UCUZ ODUNU URFA’DA

Akaryakıt ve işçiliğe gelen zamlardan dolayı odun ve kömür fiyatlarının yükseliş gösterdiğini söyleyen Bekir Aişeoğlu, Türkiye’nin en ucuz odununu Şanlıurfa’da satıldığını ifade etti.

Bekir Aişeoğlu sözlerine şöyle sürdürdü “40 yıldır burada odunculuk yapıyorum, memleketime hizmet ediyorum. Şu anda odun fiyatları 2000- 2300 TL civarlarında, geçen sene 1500 TL’ydi. Bu yıl akaryakıta ve işçiliğe gelen zamlardan dolayı odunun fiyatı da yükseldi. İşçilikte her şeye yüzde 300 zam geldi. Yine de Türkiye’nin en ucuz odunu Şanlıurfa’da satılıyor, Tayyip Babanın hayrına. Eskiden para vardı, odun yoktu. Şimdi hem para var hem odun var. Odun olmadığı zaman para olsa ne olur olmasa ne olur. Şimdi vatandaş gelip buradan 1500 TL’den 2300 TL’ye kadar çeşit çeşit odun alıyor.

Kömür dolara bağlı olduğu için bu sene 120 TL-150 TL arasında. 81 ilin en ucuz odunu Şanlıurfa’da. Şimdi Manisa’ya git odun 1600 TL, onu ordan alıp satmaya kalkarsanız 3000 TL’nin üstüne çıkar.

Fakat Şanlıurfa’da odun Güneydoğu’dan geldiği için ucuz. Şırnak, Bitlis, Siirt gibi yakın şehirlerden geldiği için mazot sıkıntısı olmadığı için odun burada daha ucuza vatandaşa sunuluyor.

1980 öncesi ve 1990 yıllarında vatandaş 100 KG, 200 KG odun için burada beklerdi odun bulamazdı. Çünkü o zamanlar para vardı odun yoktu.

PAHALILIK ÇİFTÇİDEN GELİYOR ESNAFTAN GELİYOR

Şimdi Allaha çok şükür odunda var para da var. Allah hükümetimizden razı olsun. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Her şey gül gülistanlıktır. Türkiye Cumhuriyetinde olan şey bugün Avrupa’da yok. Avrupa’da vatandaşlar domatesi patlıcanı gidip tane tane alıyor, biz hal pazarına gidip  hepimizin cebi dolu istediğimiz zaman istediğimiz şeyi alabiliyoruz. Neymiş pahalılık varmış, hayır pahalılık denen bir şey yok. Pahalılık çiftçiden geliyor esnaftan geliyor. Adam 100 TL’lik malı 500 TL’ye satmak istiyor. Hükümet bu adama ne yapsın. Burada denetim olmasa belki burada bir odunu 3-4 bin TL’ye satar. Ama çok şükür hükümetimizin sayesinde odunumuzda bol her şeyimizde bol. 1974’de yaşadıklarımızı bugün yaşasaydık kimse demezdi odun pahalı, et pahalı şu pahalı bu pahalı diye.

Hatırlıyorum adam köyden gelirdi 20 Litre mazot için sanayide yanımızda yatardı. Mazotu alıp götürür tarlayı sürerdi. Mazot nerde bitseydi hayatı orada biterdi. Şimdi çok şükür mazot, benzin tüp her şey var. Vatandaşın cebi de dolu gül gülistanlığın içerisinde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı

“BİZDE MAĞDURUZ”

Odun fiyatlarının yükselmesi vatandaşları etkilediği kadar esnafı da etkilediğini söyleyen Mesut Çiçek Akaryakıt ve nakliye fiyatlarının kendilerini zorladığını aktardı.

Mesut Çiçek  sözlerini şöyle sürdürdü, “geçen gün adamla konuştuk odun için adam kamyon üzerinde 1950 TL fiyat çekti. Bunun nakliyesi kirası işçiliği nerden baksan 2200 TL odunun tonuna burada vatandaşa 2300 lira diyoruz vatandaş geri kaçıyor. Nasıl olacak bizde anlamıyoruz. Ancak parası çok olan gelip odun alabilir. Bizim burada ambarın kirası işçilik parası falan bizde zorlanıyoruz. Millet pahalı diyor biz ne yapalım o kadar para bağlıyoruz. Vatandaşlar şimdi gelip alıyorlar kışın kimse alamaz. Çünkü kışın odun fiyatları 3 Bin- 3500 TL’yi bulur.  Geçen sene ile bu yıl fiyatları arasında yüzde 50 zam var.  Kömür fiyatları da dudak uçuklatıyor. Onu da kimse alamıyor” diyerek sözlerine son verdi.