"Bebeğiniz çiğköfte bile yiyebilecekse verin"

Anne sütündeki azalmalara değinerek uyarılarda bulunan Doktor Adnan Elçi 'Eğer çocuklarınız Urfa çiğköftesini yiyebiliyorsa onu da verin' dedi. 6 aydan sonra sütün dışında ek gıdaların verilmesi gerektiğini belirten Elçi, 'Ne kadar değişik gıdalar verilirse o kadar iyi olur vücut 6 ay sonra çok farklı gıdalara ihtiyaç duyuyor' ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde emziren annelerde süt eksikliğinden kaynaklı çocuklara verilen mama, çorba, pirinç unu vb. ürünlerin çocukların gelişimi açısından faydalı olduğunun altını çizen Elçi anne adaylarının bu konuda rahat davranması gerektiğini söyledi.

 

Ebeveynlerin çocuk gelişimi açısından ilk 6 ay Anne sütü ondan sonra mama ya da mama alamıyorsa çocukların yiyebileceği ürünlerin verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Yaklaşık olarak 33 yıldan beridir doktorluk yaptığını söyleyen Elçi, “Biz ilk 6 ay sadece anne sütü tavsiye ediyoruz.  6 ay anne sütü aldıktan sonra mesela halk arasında çocuklara su verilmez diye bir ifade var gerçekten doğru çünkü zaten sütün de 4 de 3 ‘ü su, dolayısıyla ilk 6 aya kadar anne sütü ve 6 ay geçtikten itibaren çocuk bu defa ek gıdalar almak zorunda çünkü vücut ek gıdaya ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla çocuk ek gıda alacak ki çocuğun gelişimi tamamlansın.” dedi.

 

“6 AYDAN 2 YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜ TAVSİYE EDİYORUZ”

 

6 aydan 2 yaşına kadar anne sütünü tavsiye ettiğini kaydeden Elçi daha sonra şunları ekledi “ 2 yaşından sonra anne sütünü az da olsa  kesmesini istiyoruz.  Sütün yanında ek gıdalar verebilmeleri için verilen süt miktarının azaltılması gerekiyor.  6 ay geçtikten sonra 2 yaş sonrası veya daha sonraki yıllarda ne kadar farklı gıda alırsa o kadar bu vücudun gıdalara ihtiyacı var. Dolayısıyla mamada alabilir ama mamayı almaya gücü yetmeyen ailelerimiz varsa eğer ek gıda olarak çocuk ne yiyebiliyorsa onu verebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİĞ KÖFTE YİYEBİLİYORSA ÇİĞ KÖFTE BİLE VEREBİLİRSİNİZ”

 

Çocuklara verilecek ürünlerde seçici olunmaması gerektiğini söyleyen Doktor Adnan Elçi:  “Ben bazen şöyle bir ifade kullanıyorum. Eğer çocuğunuz çiğ köfte yiyebiliyorsa çiğ köfte bile verebilirsiniz.  Bunu ben Urfa tabiri olarak kullanıyorum.”şeklinde konuştu.

 

ÇOCUKLARA NE YİYECEKLERİNİ SORMAYIN!

 

“Çocuğa ne yemek istiyorsun gibi sorular sorulmamalıdır” diyen Elçi: “ Ne kadar değişik gıdalar verilirse o kadar iyi olur vücut 6 ay sonra çok farklı gıdalara ihtiyaç duyuyor, bunda mineraller var vitaminler var proteinler var dediğim gibi ne kadar farklı gıda verirse o kadar iyi olur mamada verebilir ama eğer verecek durumda değilse diğer gıdalarda bunun yerini alabilir bir problem yok şöyle düşünelim bundan 100 yıl önce mamalar yoktu ne yapıyorduk genellikle inek sütü, anne sütü yoksa inek sütü inek sütünü de sulandırıp  çocuklara veriyorduk bugünde mama verme durumunda değilse annelerimiz ek gıdalardan çocuğun yiyebileceği bütün gıdalardan verebilir” dedi.

 

Annelere sütlerini arttırmak için tavsiyeler veren Elçi, “Anne eğer sütüm az diyorsa günde 1 litre inek sütü içmeli yada diğer normal paket sütlerden içmeli bunun yanında meyveden de bol bol tüketmelidir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.