Başkan Melik kırmızı alarm verdi: Kuraklık kapıda!

Geçen yıllara göre yüzde 50'nin üzerinde azalan yağışlarla 2023 kuraklık alarmı vermeye devam ediyor. Kuraklık konusunda uyarılarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik 'Önümüzdeki süreçte ne ekecek alan buluruz ne de ekecek ekin' dedi.

Ağır kuraklık koşulları ile 2023'e giren Türkiye'de başta buğday, arpa, mercimek, şeker pancarı ve pamuk olmak üzere, tarımsal üretim alarm veriyor. Yağışların geçen yıla göre yüzde 75'e varan oranlarda azalması ile tarım alanlarında büyük bir endişe hâkim oluyor.

Şanlıurfa’da özellikle son dönemlerde yağışların eksik düşmesi ve coğrafya gereği Şanlıurfa’nın kurak iklim coğrafyasında yer alması nedeniyle kuraklık riskinin alarm verdiği kaydedildi.

Bu şartlar altında bu yıl buğday arpa mercimek başta olmak üzere tahıl ve sebze ürünlerinde büyük kayıplar yaşanabileceğini kaydeden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik Tarımsal alanlarımızı hoyratça kullandığımız takdirde gıda krizi her an yaşanabilir. İlimizde ve bölgemizde son 2-3 yıldır kuraklık yaşanıyor ve bu yılda bekleniyor.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZ KURU KOŞULLARDA EKİM YAPIYOR”

Şanlıurfa’da bulunan Atatürk Barajı’nın yüzde 40 oranında bir doluluk oranının olduğunu kaydeden Başkan Melik şu ifadelere yer verdi: “Son aldığımız verilere göre Atatürk Barajı göl havzasında yaklaşık olarak doluluk oranı yüzde 40 doluluk oranı gösteriyor.  Urfa’da sulanabilecek 5 buçuk milyon tarım alanı Atatürk Barajı’ndan sulanıyor. Bu sene Urfa’da 3 milyon dönüm buğday ekilmiş, sulu şekilde 2 milyon 800 bini ekilmiş, 1 buçuk milyon da kırmızı mercimek ekilmiş, Kırmızı mercimeğin de 1 milyon dönümü sulu bir şekilde ekilmiş yine Urfa’da 900 binde arpa ekilmiş tabi arpayı çiftçilerimiz kuru koşullarda ekiyor. Çiftçilerimiz artık yavaştan pamuk hazırlığına başlayacaklar. Yaklaşık olarak 1- 1 buçuk milyon kadar pamuk ekilecek. Bildiğiniz üzere bu kadar ekilen tarım arazisine de ciddi manada bir su gerekli” şeklinde konuştu.

“GIDA KRİZİ HER AN YAŞANABİLİR”

Özellikle buğday, arpa mercimek ve sebze üretiminde büyük kayıpların beklendiğini söyleyen Başkan Melik, “Kuraklık her zaman var olan bir şeydi. Bölgemizde zaten son iki senedir kuraklık yaşanıyordu yaşanmaya da devam ediyor. Tarımsal alanlarımızı hoyratça kullandığımız takdirde gıda krizi her an yaşanabilir. İlimizde ve bölgemizde son 2-3 yıldır kuraklık yaşanıyor ve bu yılda bekleniyor. Yeteri kadar ürün ekemiyoruz. Girdi maliyetleri de zamlanınca e tabi birde kuraklık vurdu derken çiftçilerimiz baya zorlanmaya başladılar. Tarım alanlarımızı koruyup çiftçiye destekler verip gıda krizinin önünü kapatabiliriz.” dedi.

“DEVLET SU İŞLERİ ŞU AN DEĞİL 2 HAFTA SONRA SUYU BIRAKMALI”

Ekili olan tarım arazilerinin şu an değil, 2 hafta sonra suya ihtiyacı olduğunu aktaran Başkan Melik sözlerine daha sonra şu şekilde devam etti: “Urfa, Mardin, Diyarbakır bunlar kurak iklim kuşağında özellikle Türkiye genelinin hemen hemen hepsi kurak iklim kuşağında suyu gelişi güzel kullanmak yerine ihtiyacımız olanı kadar kullanmalıyız.  Aldığımız son bilgilere göre Devlet Su İşleri (DSİ) buğdayın, mercimeğin ürünlerin tam da gübre dönemi suya ihtiyacı olduğu dönemde bitkilerimiz daha kuraklık yani su isteyen safhaya yetişmemiş, nerden bakarsanız bitki için daha 15-20 gün var.  Ben dün toprağa baktığımda toprağı avuçladım toprak hala hamur şeklindeydi. Yani bu demek oluyor ki şuan toprağın suya ihtiyacı yok ama Devlet Su İşleri şu an suyu bırakırsa çok yanlış yapmış olur. Önümüzdeki süreçte bıraksa daha mantıklı olur. En azından toprak susuz kalmaz ve ilerleyen zamanlarda su istemez” sözlerine yer verdi.

“TARIMSAL ALANLARIMIZI BETONLAŞTIRMAYALIM”

Kuraklık riskine karşı uyarılarda bulunan Başkan Melik, “Tarımsal alanlarımızı betonlaştırmayalım, kaçak yapılara izin vermeyelim, Kaçak yapılara bir an önce valiliğimizin, belediyelerimizin önlem alması gerekiyor. Yoksa önümüzdeki süreçte ne ekecek tarla nede kaldıracak ekin bulabiliriz. Marjinal alanlarımızı ağaçlandırmamız gerekiyor. Tarımsal alanlarımız heba ediliyor bu yapılaşmadan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. Suları hoyratça kullanmamamız gerekiyor. “uyarılarında bulundu.

 

kırmızı alarm verdi Kuraklık kapıda! Geçen yıllara göre yüzde 50 Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik TMMOB Ziraat Mühendisleri TMMOB Ziraat Mühendisleri