Asgari ücret artmasın! Zamlar geri çekilsin

Yeni yıla sayılı günler kala Türkiye'nin gözü kulağı asgari ücrete çevrildi. Yurt genelindeki milyonlarca işçiyi ve işvereni yakından ilgilendiren konuya ilişkin ikinci toplantı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Toplantı öncesi gazetemize konuşan vatandaşlar, asgari ücreti artırmak yerine zamların geri çekilmesini talep ettiler.

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceği sözünü bu sefer Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş sarf etti.

Kabine Toplantısı'ndan sonra gündeme dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret artışı hakkında şu ifadeleri sarf etti. Yıllık enflasyonun birkaç ay içinde yüzde 40'lı rakamlara ineceği ortada iken hala etiketlerin başka hesaplarla belirlenmesi doğru değildir. Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah seviyelerindeki gerilemeyi telafi etme yönündeki gayretlerimizin enflasyon maskesi arkasına sığınan haramzadeler tarafından akamete uğramasını izleyemeyiz.” dedi.

Genç nüfusun en fazla olduğu şehir olan Şanlıurfa’da asgari ücret artışı hakkında gazetemize konuşan vatandaşlar asgari ücret artışından önce istihdam alanlarının yaratılması gerektiğini, asgari ücret artışı bazı işverenler tarafından işçileri işten çıkarılacağına sebebiyet verebileceğini, asgari ücret artışı yerine yapılan zamların geri çekilmesinin daha doğru bir hamle olması gerektiğini ifade etti.

 “ASGARİ ÜCRET ŞİMDİ YETER”

Verilen 5.500 TL asgari ücretin yeterli olduğunu ifade eden Müslüm Sürer eskiden giyecek ayakkabı bulamadığını söyledi.  Müslüm Sürer sözlerini şöyle sürdürdü “Beş yeter beş buçukta yeter. Yani haddinden de fazla bundan iyisi de olmaz. Şimdi israf çok, her birisinin elinde beş on milyarlık telefon var bundan daha iyisi olur mu? Altında arabası var biz zamanında ayakkabı bulamıyorduk ayağımıza daha nasıl olacak yeter yani

Memnun değilse on verse yine ertesi gün yine diyecek az öyle değil mi yani? Daha gözümüz doymaz ancak bu kadar toprak gözümüze dökse o zaman belki tamam olur yeter benim görüşüm çoktur az değildir. Allah bin sefer razı olsun bu devletimizden daha bundan iyisi olmaz” dedi.

“HAYAT PAHALI ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK”

Yapılacak asgari ücret artışından çok umutlu olduğunu belirten Müslüm Aslan, mevcut asgari ücret ile geçimin yapılmadığını, artan enflasyon karşısında buz gibi eridiğini, yeni yılda asgari ücrettin 8 bin lira olması gerektiğini söyledi.

Müslüm Aslan, “Her şey pahalı olduğundan dolayı kaynaklanıyor. Pahalı olmadan önce iyiydi. Mesela on yıl önce iyiydi, on yıl sonra gittikçe pahalı oldu. Bir kişi bir taksi alamıyor, bir traktör alamıyor bir ev alamıyor, bir  arazi alamıyor, fakir biri taksite binemiyor bir ev alamıyor her şey pahalı oldu fakir fakir oldu zengin, zengin oldu”  ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ARTMASIN ZAMLAR DÜŞSÜN!

Yapılacak asgari ücret artışının vatandaşı mutlu edemeyeceğini asgari artışıyla birlikte zamlarında yapılacağını kaydeden İbrahim Doğan, asgari ücret artışı yerine ürünlerin fiyatının düşmesinin gerektiğini vurguladı.

İbrahim Doğan, “Asgari ücret şu an beş bin beş yüz, bunun altı bi altı bin beş yüz civarı olmasını isterim eğer dokuz bin dokuz yüz elli ya da on bin olursa bu insanlarımız geçinemez. Bu asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin o kadarda kriz gelir ev kirası uçar yiyecekler uçar. Zenginler bir şekilde geçinmeye çalışır. Asgari ücretli kendini geçindiremez onların çocukları aç kalır. Şimdi bu adam asgari ücret alacak. Mesela altı bin beş yüz alacak, bu altı bin beş yüzü kiraya mı versin, evine mi versin yemeğe mi versin, içmeye mi versin ya da kalkıp ta çocuklarına bayramda kıyafet mi alsın. Bence asgari ücretin altı bin beş yüz olması benim için daha iyi olur. En azından insanlarımız bir şeyler yapabilirler ama on bin lira olursa insanlar geçinemez. Asgari ücret geçinilecek bir para değil şu an ki beş bin beş yüz lirayla kimse geçinemiyor. Bazıları bizim için iyi diyor ama bekarlar için beş bin beş yüz iyi bir para ama evli bir adam olursa o parayla o evini geçindiremez. Ne kadarda çalışsa geçindiremez çünkü ben çok gördüm. Benim ailemde asgari ücretle çalışanlar var, abimde asgari ücretli evini geçindiremiyor çünkü yapamıyor. Normalde eskisi gibi değil, normal fiyat olsaydı bir buçuk iki bin olsaydı ama o zamanlar evler düşüktü böyle bir şeyde olabilir. Eğer asgari ücreti yükselteceksen bu fiyatları düşürmesi gerekiyor o yükseldikçe bunun düşmesi gerekiyor ki insanlarımız bir yere varabilsin ama o yükseldikçe o yükselirse insanımız bir şey yapamaz asgari ücret altı bin oluyor ev kirası dört bin oluyor beş bin oluyor yani şimdi insanımız o parayı alsa kalkıp evin kirasını mı versin yoksa kendi derdine mi düşsün” ifadelerini kullandı.

“10 BİN OLSUN PARANIN KIYMETİ KALMADI”

Türk lirasının değer kaybettiğine parmak basan Mehmet Nuri Şengül, asgari ücretin 10 bin liraya yükselmesi gerektiğini söyledi.  Mehmet Nuri Şengül, “Asgari ücret bence on bin olmalı, bir ailenin geçimi kirası elektriği faturası ancak onları kurtarıyor. İşverende zorluyor ama paranın da kıymeti kalmadığı için on bin olması lazım inşallah öylede olur” dedi.