Araç piyasası da kurdan nasibini aldı

Döviz kurundaki artıştan araç fiyatları da büyük oranda etkilendi. Daha önce ayda bir artan araç fiyatları son zamanlarda günlük olarak artış göstermeye başladı. Vatandaşın araç alma hayali suya düşerken galerici esnafı ise iş yapamamaktan şikayetçi oldu.


Bir otomobil almanın hayal haline geldiği bu zamanlarda en düşük aracın fiyatı 40 binden başlıyor. Geçim sıkıntısı ile yaşamaya çalışan vatandaşlar aşırı artışlardan şikayetçi oldu. Otomobil fiyatları özellikle döviz kuruna paralel olarak yükseliyor. Önceleri ayda bir araba fiyatlarını güncelleyen galericiler artık aynı ay içerisinde birden fazla neredeyse günlük olarak otomobil fiyatları güncellemesine gidebiliyor. Örneğin kasım ayında fiyatlar ikinci kez güncellenirken, araba fiyatları yüzde 3 ila 5 arasında artış oldu.

koronavirüs pandemisiyle birlikte başlayan ve dünyada ekonomiler kötüye giderken, birde doların Türk Lirası karşısında değer kazanması, işleri iyice kötüleştirdi. Bu kötü gidişattan nasibini alan oto galericiler aylık, günlük olarak yükselişe geçen araç fiyatları karşısında satış yapamaz duruma geldiklerini söylediler.

ARAÇ FİYATLARI YÜZDE 70’E KADAR YÜKSELDİ
Araç piyasasının şu an için çok karışık ve suni bir yükseliş olduğunu kaydeden Oto galerici İbrahim Halil Doğan, “Fiyatları şu anda tutamıyoruz. Yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70’e kadar araçlarda yükselişler var. Anlık kur yükselişlerin otomobil fiyatlarına yansımasının altından çıkamaz bir hale geldik, öyle ki artık piyasayı anlık ve günlük kur yükselişlerinden dolayı takip edemiyoruz. Artık satmış olduğumuz araçların yerine araç koymakta zorluk çekiyoruz;  bugün 50 bin liraya verdiğim aracı yarın 55 bin liraya alıyoruz. Yani doların altının yükselmesi araç piyasasını alt üst ediyor ve bizde buna yönelik bir çözüm noktası istiyoruz” dedi.

“İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMAZ HALE GELDİK”
Doğan, “Satışlarımızı anlık yapıyoruz. Örneğin bugün siz geldiniz 100 liralık bir araç almaya fakat düşünmek için eve gittiniz. Ertesi gün o aracı almaya geldiniz bir gün içinde o baktığınız araç 110’dan 115 fiyatına çıkabiliyor. Bunun nedeni gün içinde hatta saatler içinde dolar, altın, kurların yüksek rakamlarla yükselmiş olmasından kaynaklı oluyor. Tabi biz de bu durum karşısında ne fiyat vereceğimize şaşırdık. Yaşadığımız çelişki müşteriyi de tedirgin ediyor alacağı varsa da alamıyor. Biz işin içinden çıkamaz hale geldik kar payımız düştü, ne araç alabiliyoruz nede satabiliyoruz. Bu karışıklık bizim için büyük bir kayıp. Bizim yaşadığımız mağduriyetin aynısını vatandaşta yaşıyor vatandaşın alım gücü çok düştü.

“ZENGİNİN TAM ZENGİN, FAKİRİN TAM FAKİR OLDUĞU BİR SÜREÇ”
Geldiğimiz nokta da bugün en düşük bir arabanın fiyatı 100 bin liradan başlıyor. Normal asgari ücretli bir çalışanın araba alması artık çok zor. Sabit gelirli vatandaş artık hiç alamıyor zengin tam zengin olduğu, fakirin tam fakir olduğu bir süreç yaşıyoruz! Alışverişlerimiz durma noktasında, ne satabiliyoruz nede alabiliyoruz; yarın ne olur endişesi içerisindeyiz piyasada bir güvesizlik hâkim bu karmaşa içinde kaybolduk kendimizi bulamıyoruz.  Bu durum pandeminin başlamasıyla sirayet etti fakat şu an ki durum pandemi de ki arabaların yüzde yüz artmasının da bir daha artmasına neden oldu. Geçen yıl 100 bin lira olan araba bugün 200 bin lirayı buldu. Ekonomik kriz kesinlikle pandemiden daha kötü bir etki yaratı. Yine krizden önce 100 bin lira olan bir araç yaklaşık 2 ay içinde 150 bin lirayı buldu. Hatta öyle ki söylemeye cesaret edemediğim yükseliş rakamlar var” ifadelerini kullandı.

“KURA MÜDAHALE EDİLMELİ, PİYASA DA BİR GÜVEN YARATILMALI”
Doğan, “Kesinlikle kura müdahale edilmeli, piyasa da bir güven yaratılmalı, fiyat aralığı vatandaşın alım gücü seviyesine indirilmeli. İnsanlar alması için kur düşmeli hiç değilse beli bir kota da durmasını istiyoruz. Faiz oranların düşmesi bize hiç bir fayda sağlamadı zaten faiz oranların düşmesi bizi bu noktaya getirdi. Faiz oranların düşürülmesi kesinlikle bir çözüm değil, alışverişin hızlanması lazımken, tam tersi yavaşlamasına neden oldu. Sizin aracılığınızla sesimizi yetkililerin duymasını rica ediyoruz acilen bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Doların, altının dövizin serbest piyasanın önüne geçilmesini istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.