Araç fiyatları düştü! Alıcısı yok

Dolar kurun aşağı yönlü düşüşüyle sıfır ve ikinci el araç piyasasına sirayet ederek araç fiyatların düşmesini sağlamıştı. Bu düşüş karşısında piyasanın hareketlenmesi beklenirken, tam tersi bir durum meydana gelerek, vatandaşın alım gücünün düşmesine neden oldu. Bu düşüşlerle birlikte araç piyasasında da durgunluk yaşanmaya başlandı.

Dolar kurunun 18 liradan 12 liraya düşmesiyle araç piyasasında indirim beklentisi oluştu. Yüzde 10 civarında araçlarda bir düşüş yaşanmasına rağmen araç satışları son bir iki ayda adeta durma noktasına geldi. Oto galericiler araç alacak vatandaşlara seslenerek, araç almak için tam zamanı olduğu ve fiyatların düştüğünü söyledi. Araç piyasasında fiyatlar düşmesine rağmen satışların düşük olduğu gözlendi.
 

ARAÇ PİYASASINDA SON DURUM

Geçtiğimiz aylarda 8,87 TL’den 18 liranın üstüne çıkan dolar sonrasında hızlı bir düşüşün ardından 12 liraya kadar gerilemişti. Vatandaşlar, dolar yükselirken gelen zamlardan sonra doların düşüşe geçmesi ile ne olacağını araştırmaya başlarken özellikle dolar kuruna bağlı olarak fiyatları belirlenen sıfır ve ikinci el araç piyasasındaki fiyatlar merak edilen konular arasında yerini aldı.
 

OTOMOBİL YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMEYE BAŞLANDI

Yeni i tip koronavirüs pandemisiyle birlikte tüm dünyada ekonomiler kötüye giderken, doların Türk Lirası karşısında değer kazanması, tedarik ve çip üretimi gibi konularda yaşanan sorunlar otomobil fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Kurdaki yukarı yönlü artış ile birlikte araç fiyatları da hızlı bir şekilde yükselmeye devam ediyordu. Son bir yılda yüzde 40 oranında zamlanan araba fiyatları ile birlikte tüketiciler otomobili yatırım aracı olarak görmeye başlarken, tedarikteki sorunlara rağmen sıfır otomobil almak isteyenler aylarca beklemek zorunda kalıyorlardı. Öyle ki büyük araç firmaları araçları stoklamaya başladılar.
 

ARAÇLARI STOKLAYANLAR İSE BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADILAR

Dolar kurunda yaşanan düşüş sonrası gözler tekrar otomobil fiyatlarına çevrildi. Dolar kurundaki sert düşüş sonrası otomobil fiyatlarında peş peşe indirim haberleri gelmeye başladı.  Büyük otomobil firmaları sıfır araçlarda yüzde 10-11 oranında indirime gitti. Araç sektördeki birçok önemli otomobil firması sıfır araçlarda yüzde 10-11 oranında indirimler gerçekleştirdi. Araçları stoklayanlar ise büyük bir hayal kırıklığı yaşarken araç fiyatları doların etkisiyle fiyatlar düşüşe geçti.
 

SIFIR İLE İKİNCİ EL ARASINDA İKİ KAT FARK VAR

İkinci el araç alım satım yapan Mehmet Yarar, sıfır ile ikinci el arasında fiyat farkının arttığını belirterek, “şu an ikinci el bir araba 150 bin TL ise sıfır arabanın fiyatı 300 bin TL. Sıfır ile ikinci el arasında 100 ile 200 bin TL fark oluşuyor. Bunun nedeni dolar düşüşünden kaynaklı olarak düşmüyor. Piyasadan para çekildi, çekildiği için insanların alım gücü azaldı. 1 ay önce 30-40 bin TL arası fiyat farkı vardı. İnsanlar dolarda, altında ve dövizde olan parayı arabaya yatırıyordu. Tam bu yükselişte dolar yükseliyor diye insanlar dolar alıyordu bu sefer arabalar ikinci planda kaldı. Bundan dolayı araba alış satışı yavaşladı. Fark açıldı. Farkın açılma sebebi dolar ama biz dolarla almadık arabayı şimdi dolarla almış olsak ona göre fiyatları düşürürdü” dedi.
“ARAÇ ALMAK İSTEYENLER İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”
Araç alım satım piyasasında bu aralar bir hali durgunluk olduğunu söyleyen Yarar, “Son günlerde araç fiyatların düşmesi aslında araç almak isteyenler için büyük bir fırsat,  şu anda almalarını tavsiye ederim çünkü kesin olmamakla beraber ileri ki süreçlerde fiyatların tekrar yükselmesi gibi bir durum söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim