Altında dalgalanma sürüyor

Altındaki dalgalanmalar devam ediyor. Kuyumculara göre yükselecek denilen altın da Merkez Bankası'nın faiz kararı ile sert düşüş yaşandı. Dün güne 1681 liradan başlayan gram altın akşam saatlerinde 1570 lira civarına kadar düştü.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1570 lira seviyesinden işlem gördü. Fiyattaki dalgalanma ise devam ediyor. Yatırımcının güvenli limanı Altın fiyatlarındaki gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.  Ekonomistler tarafından yılsonu gramı 2500’ü bulacak dediği altın da faiz kararının açıklanmasıyla birlikte sert düşüş yaşandı.

Şanlıurfalıların yatırım aracı, gelinlerin gözbebeği olan altında dalgalanmalar kaydeden Urfalı kuyumcular altındaki hareketliliğin devam edeceğini belirtti.

Şanlıurfa’da yıllardan beridir kuyumculuk yapan Abdulkadir Aydoğdu ve Mehmet Emin Keşküş Urfalıların hiçbir zaman altından vazgeçmeyeceğini kaydederken kimisi altının ilerleyen günlerde artacağını kimisi ise altında düşüşün yaşanacağını ifade etti.

Urfa değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulunan kimi esnaf altın fiyatlarında yıl sonuna kadar yükselişlerin olacağını söylerken kime Kuyumcu esnafı ise altında sert düşüşlerin olacağını ileri sürdü.

“ALTIN YILSONUNA KADAR 2350-2400’Ü BULUR”

 72 Senelik kuyumculuk hizmeti ile birlikte Şanlıurfalılara hizmet verdiklerini belirten Abdulkadir Aydoğdu şu ifadeleri kullandı: "Ata mesleği olan kuyumculuğu devam ettiriyoruz. Altında son iki haftadır 40-50 liralık bir artışla ani bir yükselme yaptı. Artışın ilerleyen günlerde daha fazla devam edeceğini düşünüyorum. Şu anda ons düşük yükseldiği zaman altının gramı 2350- 2400'ü bulabilir” dedi.

“GRAMI 5000 OLSADA URFALILAR ALTINDAN VAZGEÇMEZ”

Urfalıların hiçbir zaman altından vazgeçmeyeceğini söyleyen Aydoğdu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Altının gramı 5000 lira olsa da Urfalılar altından hiçbir zaman şaşmaz. Urfa'da altın hem yatırım aracı hem de gelinler için çok tercih ediliyor. Tabi eski dönemlerde Urfalı gelinler daha çok takı istiyordu artan altının fiyatını göz önüne aldığımızda insanlar artık daha az almaya başladı. Altın alan da daha fazla yatırım aracı olarak alıyor yani bugün elinizde paranız kalıp değersizleşeceğine altına yatırıp onu ileriki zamanlarda kar amaçlı da kullanabiliyor. Şanlıurfa'da bir gelinin takısı yaklaşık olarak 350 gram ile 500 gram arasında değişiyor” ifadelerini kullandı. 

"URFALI GELİNLER ALTINDAN HİÇ VAZGEÇMİYOR"

Urfalı gelinlerin en fazla tercih ettiği altınları sıralayan Aydoğdu, "Şanlıurfa'da bir gelinin takısı yaklaşık olarak 350 gram ile 500 gram arasında değişiyor. Urfalı gelinlerimiz daha çok madonna dediğimiz takıyı, akıtma dediğimiz zaten milli takımız 100-150 yıllık bir geçmişi var Urfa'da, madonna akıtma ve gerdanlık tercih edilir. Tabii Urfa'da eskiden  altın kemer takılırdı bugün o günün şartlarına bakacak olursak çok fazla olur fakat insanlar artık bununda alternatif yolunu buldular gramını düşürerek aynı şekilde aynı kalite de olmasa  da şekil olarak benzeri olan kemerleri yapıp vatandaşların hizmetine sunuyor" şeklinde konuştu.

"GELEN ZAMLARA GÖRE EN AZ ARTAN ALTIN OLDU"

Altında sürekli dalgalanma olduğu için fiyatları konusunda net bir şey diyemeyeceğini aktaran kuyumcu Mehmet Emin Keşküş, "Yaklaşık olarak 23 senedir bu sektördeyim, ilk defa bu kadar altında dengesizlikler görüyorum. Tabii bugün altın haricinde her şeye zam geldi, gelen zamlardan altında nasibini aldı fakat altın diğer ürünlere göre en az zam alan oldu. Geçtiğimiz hafta altın düşmüştü fakat son iki gündür tekrardan bir tırmanışa geçti yani şöyle söyleyeyim size bir saat sonrasının garantisini veremiyorum çünkü altın sürekli değiştiği için bir tahminde bulunamıyorum. Urfalılar yatırım aracı olarak altını görüyor ve altını çok alıyor fakat son 2 aydır Urfalılar dışarıda olduğu için satışlarımızda biraz durgunluk var.  Urfa bölgesinde bildiğiniz gibi altın yatırım aracıdır. Urfalı gelinlere 100 gram takan da var 300 gram takan da var tabii bu hesap meselesi durumu olmayanlar ise daha düşük gram alarak gelinlerini getiriyorlar" diyerek sözlerine son verdi.