Aloğlu, velayet ve nafakaya değindi

Türkiye genelinde son yıllarda boşanma davaları arttı. Benzer durum Şanlıurfa'da da son yıllarda artış göstermeye başladı. Geçmişte gelenek ve görenekler nedeniyle boşanmaların az yaşandığı kentte son yıllarda artış yaşandı. Boşanmaların artmasıyla beraber çocukların velayeti ve nafaka sorunu baş göstermeye başladı.

Gelenek ve görenler nedeniyle boşanmaların az olduğu Şanlıurfa’da son yıllarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle boşanma davaları en çok artan iller arasında Şanlıurfa’da yer aldı. Boşanma davaları ile birlikte çocuk velayeti ile nafaka sorunlarında artış yaşandı.

Boşanma davalarından sonra merak edilen çocuk velayetleri ve nafaka miktarını Şanlıurfa’da boşanma davalarına bakan Avukat Feride Aloğlu açıklık getirdi.

0 ila 3 yaşları arasındaki çocukların anne bakım ve de şefkatine mutlak olarak muhtaç oldukları kabul görüldüğü için, 3 yaşına kadarki çocukların velayetine karar verilirken annenin işinin, evinin, kazandığı miktarın ve de yaşam tarzının herhangi bir önemi olmadığı görülüyor. Yargıtay tarafından istikrarlı olarak verilen bu kararlarda bu yaşlardaki çocukların velayeti kesin olarak anneye bırakıldığı görülüyor.

3 ile 7 yaşları arasındaki çocukların annenin bakım ve de şefkatine daha az muhtaç olduğu görüldüğü için, bu dönemleri yaşayan bir çocuğun da anneden alınarak babaya velayetinin verildiği görülüyor.

5 YAŞINA KADAR ÇOCUK ANNE ŞEFKATİNDE OLMALI!

Boşanma sonrası davaları değerlendiren Avukat Feride Aloğlu, çocukların velayeti 5 yaşına kadar annede olması gerektiğini, fakat annenin kötü alışkanlıkları olduğu taktirde babaya verilebileceğini belirtti.

Avukat Aloğlu boşanma sonrası çocuk velayetleri hakkında şunları söyledi: “Boşanmadan sonra çocuklar için 5 yaşına kadar genel görüş olarak dosyalar kapsamında anne şefkatinde olması kabul ediliyor ve annenin yanında kalması daha sağlıklı görülüyor. Fakat velayet davasında iki tarafında yaşantı türü, maddi durum ve çocuğa sunacağız ortam önemli. Örnek veriyorum bir anne madde bağımlısıysa alkol bağımlısıysa ya da kötü bir hayat tarzına sahip ise bu çocuk 3 yaşından itibaren babaya verilecekken, 7-8 yaşındaki çocuk annesinin yanında iyi şartlarda kalmaya devam ettiği sürece annesinin yanında kalması doğrudur. Dediğim gibi bariz bir durum olmadığı sürece velayetler anneye verilir.” dedi.

“NAFAKA MİKTARINI AZ BULUYORUM”

Boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan kadınların geçimini sağlayabilmesi verilen nafaka miktarının az olduğunu söyleyen Avukat Aloğlu, kadınların boşanma aşamasında ciddi borçlar altına girdiğinden dolayı kadınların çocuklarının geçimini yapmakta zorlandığını aktardı.

Avukat Aloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklar için iştirak nafakası söz konusu kadınlar için boşanma devam edene kadar verilir, sonrasın da yoksulluk nafakası verilir. Bu kapsamda şu an verilen miktarı ben düşük buluyorum. Kadınlar velayetleri için harcayacağı para düşük kalıyor. Ve tahsil olarak biraz sıkıntı yaşayabiliyorlar. Çünkü erkek bunu geciktiriyor, kadın boşanmış oluyor çocuklarının geçimini rahat yapamıyor. Evet, kanunda bununla ilgili bir düzenlenme var siz icra mahkemelerine giderek bununla ilgili disiplin nabzı isteyebiliyorsunuz. Fakat 3 ay dosya yükü kapsamında 3 ay sonra açıklanan bir şey. Bu da boşanma aşamasındaki kadınların 3 ay boyunca mağduriyetine sebep oluyor. Zaten genlikle kadınlar çalışmıyor. Bir de yargı masrafları altında kaldıkları zaman boşanmaya yönelmede yeni bir hayat kurmaya çalışan kadınlara engelleyici bir yola sebebiyet verebiliyor.”