Ağız ve diş sağlığı problemleri artıyor!

Ağız ve diş sağlığı hastalığının ülkemizde her geçen gün arttığını söyleyen Ağız ve Diş Sağlığı doktoru Mustafa Hakan Elçi hastalara uyarılarda bulundu. Diş temizlemenin altı ayda bir yapılmasına dikkat çeken Elçi, 'Diş temizlemenin dişe herhangi bir zararı yoktur. Aksine temizlenmezse kötü olur' dedi.

Hazır gıda tüketimine talebin artması, alkol, sigara gibi zararlı madde kullanımları, stres faktörleri genel sağlıkla birlikte ağız sağlığımızı da olumsuz etkilediğini aktaran Doktor Elçi: “Diş sağlığında çok titiz davranılması gerektiğinin altını çizdi.

İmplant ve diş temizliği konusunda da bilgiler veren Elçi “Günümüzde bazı doktorlar yaptığı implant için garanti veriyorlar bu büyük bir yanlıştır. Doktorun garanti vermesi tamamen hastaya bağlı bir durum olmakla birlikte hasta dişlerine gereken önemi vermezse doktor garanti veremez. Ben bile yaptığım dişin garantisini veremiyorum.”dedi.

DİŞ TEMİZLEMESİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Diş hastalıklarının nasıl oluştuğunu anlatan Ağız ve Diş Sağlığı doktoru Mustafa Hakan Elçi: “Yaklaşık 4 seneden beridir çalışıyorum. Diş temizleme işleminde dişin üzerinde bulunan bir tabaka var. Bizler bu tabakayı yeteri kadar temizlemezsek bunlar ağızda bulunan tükürük bezleri ve ağızda bulunan bakterilerden dolayı diş taşları oluşur. Buda ilerde diş çürümelerine, dişeti çekilmelerine ve dişeti iltihaplarına neden olur” ifadelerini kullandı.

DİŞ TEMİZLİĞİ 6 AYDA 1 YAPILMALI!

Diş temizleme işleminin ne sıklıkla olması gerektiğini söyleyen Elçi: “Diş temizleme aralığı kişiden kişiye göre değişiyor. Normal şartlarda ise 6 ayda 1 temizlenmesi gerekiyor. Diş temizlemenin dişe herhangi bir zararı yoktur. Aksine temizlenmezse kötü olur. Halk arasında diş temizlendi mi ağrısı daha da fazla oluyor vb. çokça duyumlar alıyoruz.  Halk tarafından yanlış biliniyor ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu 

DİŞ SAĞLIĞINDA GARANTİ VERİLMEMELİ!

Son dönemlerde çok sık kullanılan implant ve diş temizleme konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan doktor Elçi: “Gerek hastalar gerek doktorların yanlış bildiği bir nokta var. Yaptığı diş yada implant hakkında garanti veriyor.  Ben bu işin içinde olmama rağmen kendi dişime bile o kadar garanti veremiyorum. Öyle sözler verildiğinde hem hasta mağdur oluyor hem de doktor ileriki zamanlarda bu verdiği sözlerden dolayı pişman oluyor. Ağzımıza gerekli bakımı yapmadık mı garantisini de veremeyiz.  Burada iş hem hasta da hem doktorda bitiyor. Doktor yaptığı işin hakkını verecek hasta ise gerekli işlemi yapacak ağzına temiz bakacak” diyerek sözlerine son verdi.