"7 bin öğretmen ve 3 bin derslik açığı var"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Şanlıurfa'nın eğitim sorununu dile getiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 'Yaklaşık 30 bin öğretmenin görev yaptığı Urfa'da, 7 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor ve Urfa'ya da yeterli düzeyde öğretmen ataması da yapılmamaktadır. Urfa'da yaklaşık 3 bin adet derslik açığı da bulunmaktadır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa'da eğitimde yaşanan öğretmen eksiği, derslik eksiği gibi birçok sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de gündeme getirdi.

Meclis Genel Kurulunda söz alarak kürsüye çıkan Sürücü, “Öğretmen açığına rağmen neden atma yapılmıyor, mezun öğretmenleri öğrencilerle buluşturmak için daha neyi bekliyorsunuz? Eğitim bakanlığı bu durumu neden göz ardı ediyor?” sorularını yöneltti.

“150 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI BULUNUYOR”
Sürücü, "Genel olarak tüm ülkede, özel de ise ilim Urfa’da ciddi anlamda eksiklikler yaşanan eğitim alanına ve atanmayan öğretmenlerin yaşadığı mağduriyete değinmek istiyorum. Ülkede, ataması yapılmayan 460 bin öğretmen varken halen daha Türkiye’de en az 150 bin öğretmen açığı bulunuyor.
Öğretmen açığına rağmen neden atma yapılmıyor, mezun öğretmenleri öğrencilerle buluşturmak için daha neyi bekliyorsunuz? Eğitim bakanlığı bu durumu neden göz ardı ediyor?
Ataması yapılmayan öğretmenler, kendi alanlarının dışında çok farklı işlerde çalışarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Fakat siz öğretmen açıklarına rağmen, ücretli öğretmen çalıştırıyorsunuz.

30 SAAT DERSE GİREN ÖĞRETMENLER 3 BİN 360 LİRA ALIYOR

Özellikle Urfa’da, bu konuyu gündeme taşımamızı isteyen onlarca ücretli ve atanmayan öğretmenin sesi olmak adına bu talebi buradan dile getirmek istiyorum. Her hafta 30 saat derse giren öğretmenler ayda 3.360,64 TL alıyorlar.

O eğitimci arkadaşlar adına soruyoruz;
Bu ücret ev kirasına mı, doğalgaz ve elektrik faturalarına mı yoksa gıda alışverişine mi yetecek?
Bir öğretmen asgari ücretin altında çalışıp hayat mücadelesi verirken, verimli eğitim-öğretim süreci işletebilir mi?
AKP iktidarının eğitim konusundaki ciddiyetsiz yaklaşımının Urfa’da da önemli yansımaları var" ifadelerini kullandı.

“7 BİN ÖĞRETMEN EKSİĞİ VAR”

Şanlıurfa'da yaklaşık 7 bin öğretmen eksiğinin olduğunu ve 3 bin adet derslik açığı bulunduğunu dile getiren Sürücü; "Yaklaşık 30 bin öğretmenin görev yaptığı Urfa’da, 7 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor ve Urfa’ya da yeterli düzeyde öğretmen ataması da yapılmamaktadır. Urfa’da yaklaşık 3 bin adet derslik açığı da bulunmaktadır.”

URFA EBA’YA ERİŞİM DE SON SIRADA KALDI

EBA’ya erişimde Şanlıurfa’nın son sırada kaldığını söyleyen Sürücü, “Üstelik pandemi sürecinde de 81 kentten EBA’ya ulaşımda 81. Olan kent yine Urfa’ydı. Soruyoruz; Bakanlık bu geçen 2 yılda bu soruna el attı mı?

Asgari ücretin altında tuttuğunuz bu rakamlar ve yaptığınız bu hesap akla, mantığa ve vicdana sığmıyor. Öğretmenler için gerekli düzenlemeler hızla yapılmalı tek bir öğretmen açığı kalmadan tüm atamalar gerçekleştirilmelidir. Kısacası halk AKP'nin notunu verdi, AKP iktidarı Urfa’da da sınıfta kaldı" şeklinde konuştu.